Humanitarne akcije
54

Veliki odziv stanovnika općine Centar na humanitarnu akciju

FENA
Akcija prikupljanja hrane, odjeće, obuće, ćebadi, higijenskih i drugih potrepština koju je pokrenula Općina Centar kako bi se pomoglo najugroženijim stanovnicima iz poplavljenih područja danas je naišla na veoma dobar odziv stanovnika središnje sarajevske općine.

U prostorije 15 mjesnih zajednica općine Centar dolazili su građani donoseći pakete sa hranom i drugim potrepštinama koji će biti uručeni onima kojima je to najpotrebnije.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je tokom dana obišao sve mjesne zajednice gdje se prikuplja pomoć. U MZ ''Park-Višnjik'' od ranih jutarnjih sati građani su počeli donositi namirnice i garderobu. Prema riječima sekretara ove MZ Jadranka Imamovića, odziv stanovnika općine Centar bio je iznad očekivanja.

"Građani su za kratko vrijeme donijeli veliki broj paketa sa hranom i ostalim potrepštinama. Prodavnice su pune naših sugrađana koji kupuju hranu i higijenske potrepštine. Interesovanje je veliko i stanovnici Centra su pokazali suosjećanje sa ugroženim porodicama. Slične akcije smo organizovali i ranije i znali smo da će i ovaj put naši sugrađani pokazati solidarnost sa onima kojima je pomoć potrebna", naglasio je Imamović.

Članovi savjeta mjesnih zajednica, osim plakata kojima su obavještavali sugrađane da mogu donirati namirnice i garderobu, išli su i na vrata domaćinstava kako bi obavijestili sve zainteresovane gdje i kako mogu pomoći.

"Najvažnije nam je bilo da građani budu informisani. Akcija se nastavlja i u narednim danima, tako da očekujemo i veće količine hrane i drugih namirnica. Iako stanovnici središnje općine nisu direktno ugroženi, Općina i njen načelnik Dževad Bećirević su pokrenuli akciju koja ima za cilj da pomogne svima kojima je to potrebno", istakao je Imamović.

Osman Tabaković jedan je od onih koji su danas otišli do mjesne zajednice kako bi pomogao ugroženim stanovnicima.

"Potez načelnika i naše općine je za svaku pohvalu. Većina stanovnika željela je pomoći, a sada znamo i gdje se trebamo obratiti. Ova nesreća je nesreća svih nas i suosjećamo sa porodicama koje su u poplavama i klizištima ostale bez krova nad glavom", kazao je Tabaković.

I Senada Jamaković je istakla kako se rado odazvala ovoj akciji.

"Želim pomoći ljudima koje je ova nesreća najviše pogodila. Nije prvi put da se odazivam ovakvim akcijama i uvijek pomažem koliko god mogu", istakla je Jamaković.

Akcija Općine bit će nastavljena i u narednim danima, a svi koji žele pomoći mogu hranu, odjeću, obuću i ostale potrepštine odnijeti u jednu od 15 mjesnih zajednica u terminu od 08 do 16 sati, saopćeno je iz Općine Centar.