BiH
5

Iz Starog Grada krenuo konvoj za Željezno Polje

Klix.ba
Općina Stari Grad Sarajevo uputila je danas pet kombija i dva džipa prikupljene pomoći Željeznom Polju kod Žepča, području koje je pretrpjelo strahovite štete u poplavama koje su pogodile našu zemlju.

Humanitaroj akciji prikupljanja pomoći se odazvao značajan broj građana, te je pomoć u hrani, vodi, odjeći i obući u više navrata dostavljena Crvenom krstu/križu Stari Grad koji je dalje distribuirao u najugroženija područja.

Kako su prostorije Crvenog krsta/križa Stari Grad već danima zatrpane namirnicama i opremom koja stiže sa svih strana, stanovnici Starog Grada odlučili su da zajedno sa Općinom organizuju direktni prijevoz pomoći najugroženijim područjima.

Prema informacijama iz Mjesne zajednice , odziv građana za prikupljanje pomoći je bio iznad očekivanja.

"Prikupili smo ogromne količine prehrambenih artikala, opreme za čišćenje, od lopata, kolica i drugog potrebnog alata, do kabanica, gumenih čizama i dezinfekcionih sredstava”, kazali su iz Mjesne zajednice.

Građani su insistrirali da se zajedničkim snagama organizuje prijevoz pomoći, tako da se jutros 15 dobrovoljaca iz mjesnih zajednica Mošćanica, Sedrenik i Bistrik, te dva člana Savjeta Mjesne zajednice Mošćanica: Mustafa Pustahija i Muamer Mekić i komandir Sektora policijske stanice Stari Grad Amir Pećerez, sa konvojem humanitarne pomoći, uputilo ka Željeznom polju kod Žepča.

Iz MZ ističu da su svih pet kombija i dva džipa privatno vlasništvo starogradskih dobrovoljaca koji su se bez imalo oklijevanja uputili ka najugroženijim mjestima da bi pomogli svojim sugrađanima.

Podsjećamo, Općina je jučer uputila Općini Olovo 50 paketa sa osnovnim životnim namirnicama, te finansijsku pomoć za stanovnišvo vogošćanske mjesne zajednice Svrake koji su izgubili kuće u klizištu, a koju su prikupili uposlenici Općine i vijećnici Općinskog vijeća. Pored toga, Kolegij općinskog načelnika koji je održan u ponedjeljak (19. maja) donio je prijedlog da se svi uposlenici Općine, ukoliko to žele, odreknu po jedne dnevnice u korist stanovništva stradalog u poplavama i klizištima koja su zahvatila našu zemlju.