Humanitarne akcije
573

Udruženje "Pomozi" direktno uručilo više od 100 tona pomoći

Klix.ba
(Foto: Udruženje Pomozi)
Od četvrtka, 15. maja, kada su poplave u Bosni i Hercegovini počele da poprimaju razmjere prave katastrofe, zahvaljujući donacijama pojedinaca i kompanija, volonteri i partneri Udruženja "Pomozi" iz Sarajeva direktno su dostavili više od 100 tona pomoći najugroženijem stanovništvu u Maglaju, Žepču, Zavidovićima, Sanskom Mostu, Doboju, Orahovici, Golubinju, Nemiloj, Gvozdenom, Orašju i Odžaku.

Sarađujući sa organizacijama kao što su "Miris" - Sarajevo, "Plamen" - Zavidovići, "Erasmus" - Doboj, a posebno zahvaljujući odlično organizovanim ekipama Gorske službe spašavanja (GSS) i članovima Streljačkog kluba "Bullet", svi konvoji su ulazili u gradove i direktno dostavljali pomoć u hrani, lijekovima, odjeći i drugim potrepštinama.

"Prvi smo sa kamionima ušli u Maglaj, u petak 16. maja, a zahvaljujući požrtvovanosti svih naših volontera i dobroj volji brojnih kompanija uspjeli smo direktno dostaviti pomoć najugroženijima i to radimo i dalje. Iako smo na putu nailazili na one koji su htjeli manipulirati dostavljenom pomoći, stotine Bosanaca i Hercegovaca koji su primili u ruke pomoć od naših volontera svjedoci su da smo u najkritičnijim trenutcima očuvali integritet naše fondacije", istakao je Elvir Karalić, predsjednik Udruženja Pomozi.

Kako ističe, brojni pojedinci i članovi drugih organizacija koje se nužno ne bave humanitarnim radom, samostalno su dolazili želeći isključivo dati doprinos Udruženju koje se već ranije dokazalo u humanitarnim aktivnostima dostavljajući konvoj pomoći za izbjeglice iz Sirije, te pokrećući niz akcija u kojima su se gradile kuće za ugrožene kategorije stanovništva, uspostavile farme jaja, do najskorije koja je i dalje aktivna «Užina za sve» kojom je od marta osigurano 800 užina za osnovce.

Kompanije koje su se nesebično uključile u prikupljanje i dostavu pomoći i bez kojih sve ove aktivnosti ne bi bile moguće su Euroasfalt Sarajevo, GP Put, Valuna, Orman, Alma Ras, Konzum, Opština Novi Grad, Hipp, Mesna industrija Akova, Duhanpromet, Orbiko, Fondacija Mozaik, Napraviobih d.o.o., Europlakat, Ćevabdžinice Zmaj i Besko, Pekara Aspek, Sarajevski kiseljak, Weitnauer d.o.o., Udruženje AMUS, BH Telecom, Via Media, MIBO Komunikacije, JP Autoceste FBiH, a iz Udruženja se izvinjavaju ako su nekoga izostavili, to će sigurno nadoknaditi u danima koji dolaze u kojima će također trebati značajna pomoć ugroženom stanovništvu.

Na komentare da se konvoji Udruženja Pomozi vezuju za neku političku opciju, predsjednik Udruženja poručuje: "Pomoć smo dostavili od Sanskog Mosta, preko Doboja i Maglaja do Žepča i Zavidovića, a među ugroženim stanovništvom sigurno da je bilo pripadnika svih političkih opcija, svih nacija i u oba entiteta. Poplave i klizišta nisu birale koga će unesrećiti i naša pomoć stiže i u ovom trenutku svima pod zastavom sa narandžastim srcem i porukom 'Imamo samo ono što damo!'", poručio je Karalić i sve koji žele da se uvjere kako se pomoć organizuje, sortira, utovara i transportuje, te isporučuje, pozvao da dođu i pomognu nekolicini volontera koji već danima danonoćno rade.

Za detaljno praćenje svih aktivnosti Udruženja Pomozi posjetite njihovu zvaničnu Facebook stranicu.