BiH
80

Nestabilno i kišovito vrijeme do kraja mjeseca, nema bojazni od poplava

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U naredna četiri dana u cijeloj BiH očekuje se nestabilno vrijeme sa znatnim količinama padavina. Ipak, meteorolozi kažu kako količina padavina, ali i drugi uvjeti, nagovještavaju da ne bi trebalo doći do bilo kakvih poplava.

U većem dijelu BiH danas je u jutarnjim satima došlo do naoblačenja, a već sredinom dana počet će i padavine. Najviše padavina tokom dana očekuje se u Krajini, gdje će prosječna količina padavina iznositi između 15 i 30 litara po metru kvadratnom. Vjetar će u Krajini biti umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u ostatku zemlje će puhati jugo koji će u toku dana promijeniti smjer na sjever. Najniža dnevna temperatura bit će u Krajini i kretat će se od 13 do 17 stepeni, a u ostatku zemlje između 17 i 24 stepena.

U petak se u BiH očekuje oblačno vrijeme, a intenzivnije padavine ponovo se očekuju u Krajini. Meteorolozi kažu da bi u noći s četvrtka na petak trebalo pasti između 40 i 70 litara po metru kvadratnom, a lokalno može biti i više. Jutarnja temperatura će se kretati između 10 i 15 stepeni, na jugu do 17, dok će dnevna iznositi od 14 do 20, na jugu do 25 stepeni.

U subotu će i dalje biti pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Očekivana količina padavina kretat će se između 15 i 30 litara po metru kvadratnom. Jutarnja temperatura kretat će se između 10 i 15, na jugu do 16 stepeni, a najviša dnevna između 15 i 21 stepen.

Kiša će padati i u nedjelju, ali će biti slabijeg intenziteta. Očekivana količina padavina kretat će se između 10 i 20 litara po metru kvadratnom. Jutarnja temperatura bit će između 7 i 13, a na jugu do 15 stepeni, dok će dnevna temperatura iznositi između 15 i 21 stepen.

Meteorolozi kažu da nas nestabilno vrijeme s padavinama i svježijim temperaturama očekuje sve do kraja maja.

Ipak, stručnjaci kažu da ne bi trebalo doći do izlijevanja rijeka iz korita. Glavni razlog je činjenica da smo u prethodnom periodu imali dosta sušan period s relativno visokim temperaturama. Također, napominju da se prošla godina, kad je došlo do velikih poplava, nikako ne može porediti sa ovom ili bilo kojom drugom.