BiH
87

Opasnosti od poplava u BiH nema, od četvrtka razvedravanje

Piše: D. B.
Obilne padavine su u proteklih nekoliko dana zahvatile region, ali za razliku od Hrvatske i Srbije, u našoj zemlji nisu napravile veće probleme. Opasnosti od poplava zasad nema, a krajem sedmice se očekuje razvedravanje.

U naredna dva dana će biti oblačno s manjom količinom padavina, a onda slijedi nešto ljepše vrijeme.

"Danas će biti oblačno s kišom, a kiše će biti i sutra, ali ne obilne. U srijedu će prijepodne biti oblačno, ali će se poslijepodne razvedravati u Hercegovini, a u Bosni će možda biti veoma malo kiše. Razvedravanje nas očekuje od četvrtka, a u petak i subotu će biti sunčano. Što se tiče temperatura, bit će nešto hladnije sve do četvrtka i petka ujutro, ali se onda očekuju više temperature. Međutim, povećanjem temperatura, postoji i mogućnost poslijepodnevnih pljuskova. Stabilnog vremena bez barem manjih padavina zasad neće biti", rečeno nam je iz Federalnog hidrometeorološkog saveza.

Obilne padavine nisu uzrokovale veće probleme u našoj zemlji, dok je u Hrvatskoj bilo poplava, a u Srbiji i poplava i grada. To se u BiH neće dogoditi.

"Radi se o većem konektivnom olujnom oblaku koji dovede do slične situacije na određenom području. To uglavnom bude lokalna nepogoda, koja se neće pojaviti kod nas", poručuju iz FHMZ.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak također tvrdi da opasnosti od poplava zasad nema.

"Mi smo za sada relativno sigurni, ova količina padavina neće uzrokovati neke veće probleme, izlijevanja rijeka i slično. Tokom jučerašnjeg dana i sinoć je bilo bujica u nekim područjima. Zasad nemamo nagovještaja o ozbiljnijim problemima. U narednom periodu se ne očekuju obilnije padavine, tako da nema potrebe za podizanjem upozorenja. Međutim, mi smo u stalnom kontaktu s kolegama, a stanovništvo će u slučaju potrebe biti pravovremeno obaviješteno", kazao je Solak.