BiH
59

Nermin Nikšić: Ovu godinu nećemo pamtiti po dobru

FENA
Nermin Nikšić (Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić ocijenio je da je stanje u državi veoma teško te da vlasti ne rade u interesu građana.

Na novogodišnjoj konferenciji za medije kazao je da SDPBiH 2015. godinu neće pamtiti po dobru, gledajući ukupan politički i ekonomsko-socijalni ambijent, jer je, kako je naveo, obilježena stalnim promjenama parlamentarnih većina.

Naveo je da je SDP početkom godine svojim potpisima na kandidiranje potpredsjednika FBiH omogućio da se počne s procesom uspostave nove vlasti.

"Mi smo tada jasno rekli da ta vlast nije u interesu građana BiH, ali jeste potpuno nesporno izborna volja građana i zbog toga smo se opredijelili da damo svoje potpise, iako smo i tada istakli da vjerujemo da ta vlast neće dočekati jesen. To je bilo prvi put da smo spasili aktuelnu koaliciju", naglasio je Nikšić.

Dodao je da su drugi put to učinili kad su glasali za usvajanje budžeta u FBiH, 31. marta, kada je isticala odluka o privremenom finansiranju. Kaže da bez glasova poslanika SDP-a budžet ne bi bio usvojen, a što bi izazvalo nesagledive posljedice. Na taj način su pokazali da su opozicija koja je spremna da ispoštuje izbornu volju građana.

Kaže da se vlast u protekloj godini bavila sama sobom, a osim toga uspjela je, u Federaciji, donijeti Zakon o radu, kojim su, po njegovima riječima, radnici u velikoj mjeri obespravljeni, sindikat ponižen i potpuno isključen iz socijalnog dijaloga. Istakao je da je SDP bio i protiv izmjene i dopune Zakona o državnoj službi Federacije koji će, kako je Nikšić kazao, sigurno dovesti do privatizacije i politizacije državne uprave, a što je u suprotnosti s Reformskom agendom.

Govoreći o Vijeću ministara BiH naveo je da je izdržalo duže od Vlade FBiH, ali da je u situaciji da je nekompletno te da još ne postoji jasno određenje hoće li iko iz SBB-a biti dio Vijeća ministara.

Kada je riječ o evropskim integracijama istakao je da je opredjeljenje SDP-a da aktivno učestvuje u tom procesu.

"Podržavamo aktivnosti na ispunjavanju uslova za ubrzanje puta BiH ka EU i NATO-u i pozivamo sve institucije, na svim nivoima na ubrzanje i deblokadu perspektivne vojne imovine kako bi taj neophodni preduslov za aktiviranje akcionog plana za članstvo u NATO-u konačno bio ispunjen", kazao je Nikšić.

Pozitivnim smatra da je ova godina donijela početak primjene zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine. To je, ističe, zakon za koji se SDP 15 godina borio.

"Već u prvoj godini njegove primjene rezultati su nadmašili sve što je urađeno po toj osnovi u proteklih 15 godina, jer je već sada blokirano više od pet miliona KM vrijedne imovine, a postupci za njeno oduzimanje su u toku", rekao je Nikšić.

Govoreći o unutarstranačkim aktivnostima kazao je da se u velikoj mjeri radilo na demokratizaciji partije. Početkom godine promoviran je program rada SDPBiH za 2015. godinu koji je naišao na dobar odziv.

Program je uključivao proces reevidencije članova koji je trajao do kraja marta. Nakon završetka krenuo je proces uvođenja članova u elektronski program. Ti članovi su imali mogućnost da biraju predsjednike općinskih, gradskih, kantonalnih organizacija po principu jedan ''čovjek jedan glas''

"Mi smo prva stranka u BiH koja je u ovom obimu uvela unutarpartijske izbore po sistemu 'jedan čovjek jedan glas' ", kazao je Nikšić.