BiH
101

Fahrudin Radončić: Jedini pozitivan politički događaj u 2015. je koalicija SDA i SBB-a

Piše: N. N.
Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), kazao je na novogodišnjoj konferenciji za medije da je, prema njegovoj i ocjeni SBB-a, 2015. izgubljena godina.

"U toj godini nije popravljen nijedan ozbiljan ekonomski parametar. Po stranim investicijama smo posljednji u Evropi. Po korupciji, nezaposlenosti i siromaštvu smo prvi u Evropi", kazao je Radončić.

On smatra da je vlast, predvođena SDA i DF-om, dovela zemlju do kolapsa i da smo do prije tri ili četiri mjeseca imali stanje haosa, neperspektive i straha.

"Imali smo stanje pravne nesigurnosti, a i danas 75 posto mladih želi živjeti van BiH. Zaposleno je 10.000 radnika, ali je otpušteno malo više od toga", rekao je Radončić.

Prema njegovoj ocjeni, situacija u regionu je bila loša, a odnosi BiH i Srbije su oscilirali po principu toplo-hladno.

"Prošla godina je nešto što treba zaboraviti, pogotovo ako tome dodamo i konstantne prijetnje referendumom iz RS-a. Jedina pozitivna stvar, u političkom smislu, bila je da je SBB stavio tačku na haos prihvatanjem ponude SDA da uđe u koaliciju. Naš ulazak je otvorio vrata reformama i to je bio veliki dobitak za BiH", smatra Radončić uz napomenu da je ulaskom SBB-a usvojeno nekoliko važnih reformskih zakona.

Što se tiče pregovora sa SDA, Radončić je ocijenio da su oni išli "šarmantno" ali je napomenuo da će SBB biti korektiv u vlasti i da neće odustati od svojih principa i onoga što je dogovoreno prilikom pravljenja koalicije.

"Nećemo biti kišobran ničijoj korupciji i nećemo stati u borbi protiv nepotizma, odnosno rođačkih veza. Tražit ćemo depolitizaciju pravosuđa", rekao je Radončić uz najavu da će zatražiti da Parlamentarna skupština BiH istraži zloupotrebe koje je vršila Obavještajno sigurnosna agencija (OSA). Radončić je najavio da će tražiti da Parlamentarna skupština BiH ima pravo, kao Kongres SAD-a, formirati istražnu komisiju o bilo kojem problemu.

Za godinu koja je pred nama Radončić kaže da dočekuje s optimizmom i smatra da se mogu pokrenuti reforme i veliki infrastrukturni radovi.

"Mislim da Vlada FBiH, nakon što smo joj mi otvorili parlamentarni prostor, pokazuje jednu izvanrednu dinamičnost i mi je u tome podržavamo. Koliko mislimo da Vlada FBiH u posljednja dva-tri mjeseca radi dobro, toliko mislimo da je Vijeće ministara jedan anemičan organ, što se vidi na osnovu predloženih zakona koji su išli prema Parlamentarnoj skupštini, a koji su bez ozbiljne vizije i ozbiljnog programa", kazao je Radončić uz napomenu da u 2016. očekuje da Vijeće ministara pokaže liderstvo u punom kapacitetu.