BiH
0

Borenović: Promjena vlasti ili propast RS-a

FENA
Republika Srpska je pred velikim izazovom, da li će nastaviti putem korupcije, kriminala i negativnih ekonomskih trendova ili će ići ka novom odgovornijem sistemu u kojem neće biti talac vladavine nekolicine ljudi, koji su je doveli u tešku situaciju, ocijenio je u razgovoru za Fenu novoizabrani predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Tvrdi da neće odustati od promjene vlasti u RS-u, što je osnovni preduvjet da bi ovaj entitet krenuo naprijed, u suprotnom pravcu od onoga kojm ga je gurala sadašnja vladajuća stranka i kategorično odbacuje bilo kakvu mogućnost koalicije sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Prije će Bakir Izetbegović slaviti 9. januar kao Dan RS-a nego što će Branislav Borenović i PDP ući u vlast sa SNSD-om na nivou RS-a i BiH", odgovor je Borenovića na spekulacije u političkoj javnosti da bi upravo stranka koju vodi mogla dati ruku spasa lideru SNSD-a izloženom optužbama o brojnim aferama.

Ocjenjujući ovu godinu, kao pozitivan rezultat, Borenović je izdvojio stabilizaciju političkih prilika u institucijama BiH, što je otvorilo prostor da se, uz više uvažavanja, može kvalitetnije i odgovornije raditi u državnim institucijama.

U 2015. godini BiH je ponovo dobila šansu za nastavak evropskog puta, kroz britansko-njemačku inicijativu, a zatim i prihvatanjem zajedničke izjave parlamentarnih stranaka i Reformske agende, što bi trebalo da omogući korištenje sredstava fondova Evropske unije.

"S druge strane, mislim da RS sve više tone u ekonomsku depresiju jer aktuelna Vlada nema odgovor ni na jedno ključno pitanje i sve više srlja u propast. Pokazuje se da vladanjem po modelu "država to sam ja" u kojoj je neprikosnoveni lider Milorad Dodik, bez čijeg aminovanja se ne može donijeti nijedna odluka i koji je privatizovao sve oblasti društva, RS dovedena u veoma ozbiljne probleme", tvrdi Borenović.

Za Fenu podsjeća da se u zvaničnim Vladinim dokumentima priznaje da je u RS-u više penzionera nego zaposlenih koji plaćaju doprinose pa je deficit Fonda PIO 215 miliona KM, što je iznos veličine triju mjesečnih penzija, da je zdravstveni sistem u dubiozi nekoliko stotina miliona KM, a ukupan dug entiteta dostigao je 5,5 milijardi KM, što je rekordan iznos.

"Alarmantan je podatak da će u 2016. gotovo polovina izvornih prihoda ići na vraćanje kredira. Vlada RS-a, koja i nema legitimitet, jer je formirana na političkoj korupciji, što je dokazala forenzička analiza u Holandiji, treba što prije da ode da bi se pokušali zaustaviti ovi negativni trendovi", ukazao je predsjednik PDP-a.

Vladajuće stranke u tom entitetu optužuje da su se više bavile podjelom "plijena" u javnim preduzećima, a ne rješavanjem problema građana i dok je tako, upozorava, RS neće biti dobro.

Opozicija je, kaže, u ovoj godini posebno bila izložena neosnovanim optužbama prvenstveno SNSD-a da vodi izdajničku politiku.

"Važno nam je da smo nedavno od ministra unutrašnjih poslova RS-a dobili potvrdu da oni ne vode istragu o navodnim tajnim planovima opozicije protiv RS-a, što opovrgava kreirane priče predsjednika RS-a, kojima su pokušali da skrenu pažnju s ozbiljnih problema u kojima se nalazi RS", rekao je Borenović.

U narednoj godini očekuje da građani u RS-u i cijeloj BiH osjete korist od napretka na evropskom putu, ali ne isključuje političke tenzije koje, kaže, jedino odgovaraju strankama na vlasti u RS-u koje su ogrezle u korupciji pa time pokušavaju da skrenu pažnju s problema u koje su gurnule najveći broj građana u RS.

"Insistirat ćemo da se u narednom periodu, kroz čiste političke odnose, definiše zajedničko djelovanje Saveza za promjene, jer smatramo da imamo mnogo više kapaciteta nego što smo ih koristili dosad", navodi Borenović u razgovoru za Fenu uvjeren u dobru saradnju tog saveza i na predstojećim lokalnim izborima, koji bi trebalo da se održe naredne godine, jer bi njihovo eventualno odgađanje bilo nezakonito.