|

Borenović: Promjena vlasti ili propast RS-a

Borenović: Promjena vlasti ili propast RS-a
0
F
FENA
24.12.2015. u 10:14
33
komentara
0

dijeljenja
Borenović: Promjena vlasti ili propast RS-a
Republika Srpska je pred velikim izazovom, da li će nastaviti putem korupcije, kriminala i negativnih ekonomskih trendova ili će ići ka novom odgovornijem sistemu u kojem neće biti talac vladavine nekolicine ljudi, koji su je doveli u tešku situaciju, ocijenio je u razgovoru za Fenu novoizabrani predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.
Tvrdi da neće odustati od promjene vlasti u RS-u, što je osnovni preduvjet da bi ovaj entitet krenuo naprijed, u suprotnom pravcu od onoga kojm ga je gurala sadašnja vladajuća stranka i kategorično odbacuje bilo kakvu mogućnost koalicije sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Prije će Bakir Izetbegović slaviti 9. januar kao Dan RS-a nego što će Branislav Borenović i PDP ući u vlast sa SNSD-om na nivou RS-a i BiH", odgovor je Borenovića na spekulacije u političkoj javnosti da bi upravo stranka koju vodi mogla dati ruku spasa lideru SNSD-a izloženom optužbama o brojnim aferama.

Ocjenjujući ovu godinu, kao pozitivan rezultat, Borenović je izdvojio stabilizaciju političkih prilika u institucijama BiH, što je otvorilo prostor da se, uz više uvažavanja, može kvalitetnije i odgovornije raditi u državnim institucijama.

U 2015. godini BiH je ponovo dobila šansu za nastavak evropskog puta, kroz britansko-njemačku inicijativu, a zatim i prihvatanjem zajedničke izjave parlamentarnih stranaka i Reformske agende, što bi trebalo da omogući korištenje sredstava fondova Evropske unije.

"S druge strane, mislim da RS sve više tone u ekonomsku depresiju jer aktuelna Vlada nema odgovor ni na jedno ključno pitanje i sve više srlja u propast. Pokazuje se da vladanjem po modelu "država to sam ja" u kojoj je neprikosnoveni lider Milorad Dodik, bez čijeg aminovanja se ne može donijeti nijedna odluka i koji je privatizovao sve oblasti društva, RS dovedena u veoma ozbiljne probleme", tvrdi Borenović.

Za Fenu podsjeća da se u zvaničnim Vladinim dokumentima priznaje da je u RS-u više penzionera nego zaposlenih koji plaćaju doprinose pa je deficit Fonda PIO 215 miliona KM, što je iznos veličine triju mjesečnih penzija, da je zdravstveni sistem u dubiozi nekoliko stotina miliona KM, a ukupan dug entiteta dostigao je 5,5 milijardi KM, što je rekordan iznos.

"Alarmantan je podatak da će u 2016. gotovo polovina izvornih prihoda ići na vraćanje kredira. Vlada RS-a, koja i nema legitimitet, jer je formirana na političkoj korupciji, što je dokazala forenzička analiza u Holandiji, treba što prije da ode da bi se pokušali zaustaviti ovi negativni trendovi", ukazao je predsjednik PDP-a.

Vladajuće stranke u tom entitetu optužuje da su se više bavile podjelom "plijena" u javnim preduzećima, a ne rješavanjem problema građana i dok je tako, upozorava, RS neće biti dobro.

Opozicija je, kaže, u ovoj godini posebno bila izložena neosnovanim optužbama prvenstveno SNSD-a da vodi izdajničku politiku.

"Važno nam je da smo nedavno od ministra unutrašnjih poslova RS-a dobili potvrdu da oni ne vode istragu o navodnim tajnim planovima opozicije protiv RS-a, što opovrgava kreirane priče predsjednika RS-a, kojima su pokušali da skrenu pažnju s ozbiljnih problema u kojima se nalazi RS", rekao je Borenović.

U narednoj godini očekuje da građani u RS-u i cijeloj BiH osjete korist od napretka na evropskom putu, ali ne isključuje političke tenzije koje, kaže, jedino odgovaraju strankama na vlasti u RS-u koje su ogrezle u korupciji pa time pokušavaju da skrenu pažnju s problema u koje su gurnule najveći broj građana u RS.

"Insistirat ćemo da se u narednom periodu, kroz čiste političke odnose, definiše zajedničko djelovanje Saveza za promjene, jer smatramo da imamo mnogo više kapaciteta nego što smo ih koristili dosad", navodi Borenović u razgovoru za Fenu uvjeren u dobru saradnju tog saveza i na predstojećim lokalnim izborima, koji bi trebalo da se održe naredne godine, jer bi njihovo eventualno odgađanje bilo nezakonito.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...