BiH
59

Nikšić na Kongresu: Danas počinjemo novi put SDP-a

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prvi cilj koji moramo ostvariti jeste jedinstveni nastup svih stranaka i partija lijevog političkog spektra na lokalnim izborima 2016. godine, kazao danas u Sarajevu Nermin Nikšić nakon uručivanja Odluke o imenovanju za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) na Kongresu ove stranke.

Čestitao je svim članicama i članovima SDP-a koji su omogućili da ova stranka prođe teški period te dodao da je 30.472 člana ove stranke dokaz da SDP ide dalje, mnogo jači nego prije godinu dana.

"Danas završavamo godinu dana dug posao unutarstranačke stabilizacije i otpočinjemo jedan novi put SDP-a. Taj put obilježit će, prije svega, nastavak reformi unutar Partije, te jačanje SDP-a kao predvodnika ljevice u Bosni i Hercegovini", rekao je Nikšić.

Istakao je da su prije devet mjeseci, praktično krenuli od nule te da su se nakon gubitka izbora i u atmosferi međusobnog nepovjerenja, odlučili sebe podvrgnuti velikom iskušenju.

"Svi mi, garancija smo da će Bosna i Hercegovina biti zemlja jednakih i uspješnih građana i zemlja u kojoj će biti mjesta za sve. Zemlja je ustrojena na temeljima ZAVNOBIH-a i antifašizma, i svih njenih naroda i građana", naglasio je.

U nastavku obraćanja rekao je da jevelika podrška članstva na izborima nešto što ga obavezuje da radi još više, snažnije i hrabrije na jačanju SDP-a i samim tim jačanju domovine te dodao da je izbor predsjednika po principu "jedan član-jedan glas", historijski događaj za SDP.

"Inovirani Statut i Program, o kojima ćemo danas raspravljati, bili su predmetom velikog broja javnih rasprava u organizacijama SDP-a. Upravo je to put kojim želimo ići i prirodan slijed onoga što smo započeli. Mišljenje svakog člana se mora čuti. To će osigurati da se na kraju odluke organa partije, donesene u demokratskom ambijentu i proceduri, poštuju i provode", kazao je Nikšić.

Istakao je da današnji Kongres treba biti kongres jedinstva članstva i partije.

"Bolji smo, jer vjerujemo u ideal društva jednakosti, jednake šanse, pravde i prilike za sve. Bez obzira kako se ko zove, odakle dolazi, u šta vjeruje ili ne vjeruje. To je put kojim idemo i sa kojeg nećemo skrenut", naglasio je.

To znači da je država Bosna i Hercegovina država svih njenih građana, bez obzira na naciju, porijeklo, religiju i društveni status.

"Razlika između njih, koji dijele, uništavaju i unazađuju ovu državu i njene građane, i nas, koji je ujedinjujemo, gradimo i vodimo u ljepšu budućnost je početak odgovora na pitanje šta je to danas ljevica u Bosni i Hercegovini", smatra Nikšić.

Kaže da je BiH u velikoj krizi te da vlast na svim nivoima ni izbliza ne zadovoljava interese građana, niti je ti građani uopšte i zanimaju.

"SDP neće da šuti. SDP će uvijek raditi na tome da naša država dobije svoj vrhovni sud kako bi svi njeni građani uživali pravnu jednakost i pravnu sigurnost, ma gdje se u Bosni i Hercegovini nalazili", poručio je.

Nadalje, kaže da SDP nije usvojio Zakon o radu, kojim se derogiraju prava radnika, ponižava Sindikat i čime se građani BiH svode na jeftinu radnu snagu za potrebe vlasnika krupnog i često sumnjivog kapitala.

"Kao predsjednik SDP-a, pokrenut ću kreiranje jedinstvene političke platforme za ujedinjavanje ljevice. Mi u SDP-u smo imali snage prepoznati ovo kao uslov svih uslova za napredak Bosne i Hercegovine, pa smo još na prošlom Kongresu donijeli odluku o tome", rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.