BiH
222

Nermin Nikšić: Bit će ovo duga noć, Hrvatska obećala pomoći

Piše: N. Jamaković
Nermin Nikšić je sa ministrom obrazovanja FBiH Damirom Mašićem danas došao do ulaza u Maglaj
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u kasnim popodnevnim satima održao radni sastanak sa predstavnicima Štaba Civilne zaštite u Zenici, komesarom policije MUP-a, te predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

U razgovoru za portal Klix.ba Nikšić je kazao kako pripadnici Civilne zaštite čine nadljudske da se iznesu sa teškom situacijom, koja je posebno izražena u okolini Žepča, u Maglaju i Zavidovićima.

"Zemljište koje se obrušilo na put kod Nemile u ovom trenutku onemogućava prolaz iz Zenice do Maglaja. Međutim, već se radi na raščišćavanju toga, i to bi moglo biti završeno za koji sat. U Maglaju je dramatična situacija, a tamo su danas tokom spašavanja probijena i dva čamca Civilne zaštite, tako da su tamo sada čamci jedinice za podršku MUP-a. Također, helikopterima i EUFOR-a trebala su biti dopremljena tri čamca sa posadama raftera i profesionalnih spasilaca iz Konjica, a još četiri čamca čekaju deblokadu u Nemili, kako bi krenuli prema Maglaju", rekao je Nikšić.

Spasiti ljudske živote

Dodaje kako je prvenstveni cilj spasiti ljudske živote, te da prema informacijama koje sada ima niko nije direktno životno ugrožen.

"Panike naravno ima, posebno od rodbine koja brine za svoje najbliže. Međutim, moramo imati pravovremene i provjerene informacije kako bismo pomoć upućivali tamo gdje je najpotrebnija", dodao je naš sagovornik.

Naveo je kako je u kontaktu sa ljudima iz Tuzlanskog kantona vezano za situaciju u Živinicama koje su također odsječene od drugih općina, te da je informisan da i tamo nadležni, kao i građani, čine sve da spriječe veće štete i žrtve.

"Sastao sam se ovdje u Zenici i sa učenicima iz Živinica koji su tu došli na ekskurziju. Oni su u kontaktima sa svojim porodicama, te su dobili informaciju da niko od njih nije direktno ugrožen", rekao je Nikšić.

Hrvati će pomoći u ljudstvu i čamcima

Naveo je i kako je naša zemlja zatražila međunarodnu pomoć od Republike Hrvatske, kao i da su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH dobili informaciju da je Hrvatska obećala pomoć u ljudstvu, čamcima, pa ako bude trebalo i u helikopterima.

"Eto, postoji takva informacija, pa ćemo vidjeti kako će to sve biti iskoordinisano", zaključio je premijer FBiH.

Na kraju je dodao: "Pred nama je duga noć, ali tu smo, pratimo situaciju i činimo sve da pomognemo ljudima na najbolji način".