{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CZ FBiH: Helikopteri iz Hrvatske će raditi i noću, ugroženo 15 do 20 hiljada stanovnika

16.5.2014. u 15:11
123
17
CZ FBiH: Helikopteri iz Hrvatske će raditi i noću, ugroženo 15 do 20 hiljada stanovnika
123
Federalni štab civilne zaštite, a i Vlada FBiH, u stalnom su zasijedanju zbog poplava širom BiH, odnosno ovog entiteta. Vlada FBiH jučer je proglasila stanje prirodne nesreće u tom entitetu, a danas je na Štabu Civilne zaštite razmatrano kako da na najlakši i najefikasniji način pomoć stigne do ugroženih.
"Donijeli smo naredbu da štabovi i uprave civilnih zaštita uz Crveni križ te saradnju sa ostalim humanitarnim organizacijama utvrde punktove na koje će slijevati pomoć koja dolazi ugroženim područjima te da se s tih područja dalje dijeli. Na taj način bi spriječili anarhiju u podjeli te pomoći", kazao je Jerko Ivanković Lijanović komandant Federalnog štaba Civilne zaštite.

Analizirana su i stanja vezana za klizišta i gotovo sva su pokrenuta u proteklih nekoliko dana. Ivanković lijanović je novinarima kazao da je u tom pogledu donesena naredba kojom se traži od općinskih i kantonalnih štabova CZ da dodatno prate sva klizišta, da djeluju preventivno i na vrijeme evakuiraju ljude. Kazao je da se očekuje da prilikom povlačenja vode može doći do novog i obimnijeg pomijeranja tla, odnosno aktiviranja klizišta.

"Situacija je danas bolja nego jučer. Klizište u Nemiloj je riješeno i saobraćaj se odvija, a uspostavljen je i na relaciji Kladanj - Živinice. Preporuka je i da svi građani FBiH budu solidarni i da sve smještajne slobodne kapacitete stave na raspolaganje onima koji ne mogu boraviti u svojim domovima", kazao je Ivanković Lijanović.

Kada je u pitanju međunarodna pomoć iz Hrvatske su upućene tri ekipe za spašavanje u BiH, iz Slovenije, Francuske i Austrije također stižu ekipe sa ljudima i čamcima. Oni će uskoro biti raspoređeni u gradove gdje su najpotrebniji.

Kako je Klix.ba jutros objavio, a što nam je potvrdio David Brozina, zamjenik ambasadora Slovenije u BiH, naša zemlja je od slovenije kasno tražila pomoć, inače bi ekipe stigle još jučer. Inače, međunarodna pomoć se traži preko operativnog štaba Ministarstva sigurnosti.

U Federalnom štabu CZ kažu da je jučer zajedno sa proglašenjem prirodne nesreće u ovom entitetu Vlada FBiH uputila Vijeću ministara i zahtjev za međunarodnom pomoći, a to je bilo negdje oko 14 sati. To znači da je FBiH reagirala na vrijeme, kažu u Federalnom štabu CZ.

Danas bi moglo doći do pogoršanja stanja u Posavskom kantonu. U popodnevnim satima kada je održana konferencija za medije novinarima je rečeno da se izvlače posljednji radnici iz fabrika Natron u Maglaju.

Što se tiče humanitarne pomoći, Konzum iz Maglaja je svu robu stavio na raspolaganje građanima besplatno, Autoceste FBiH su najavile kamion pun hrane i higijenskih potrebština, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih i izbjeglica je najavio pomoć u korištenju pet službenih automobila te najavio pomoć o građavinskom materijalu.

Mirsad Teskeredžić iz Federalne uprave civilne zaštite je kazao novinarima da je sada u FBiH ugroženo

"Naši helikopteri ne posjeduju reflektore za noćno spašavanje. Danas su u Zenicu sletjela dva hrvatska helikoptera koja mogu raditi i noćno spašavanje i oni idu za Maglaj. Non-stop se primaju podaci o ugroženima i negdje ih je od 15 do 20 hiljada", kazao je Teskeredžić.

U Federalnoj civilnoj zaštiti kažu da je FBiH spremno dočekala poplave, što argumentiraju time da nije bilo ljudskih žrtava.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: