BiH
305

Reakcija međunarodne zajednice: Stiže pomoć iz Japana, Bugarske, SAD-a, Njemačke...

FENA
Glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić kazao je večeras Agenciji Fena da je i dalje dosta teška situacija u Posavini, u Orašju, Brčkom, djelimično Bijeljini.

Po njegovim riječima, u Orašju i na dijelu Brčkog su danas trajale vrlo složene operacije gdje su Oružane snage BiH i helikopteri iz Hrvatske pokušali jednom složenom akcijom da zatvore oštećeni nasip i smanje protok vode koji je plavio naselja u ovim općinama.

"Situacija je nešto malo bolja, međutim sve snage i na terenu, i spasilački timovi koji su stigli iz inostranstva su bili angažirani na ovom području", kazao je Malagić.

Dodao je da je situacija dosta teška, velike su potrebe i za humanitarnom pomoći, prije svega za vodom, hranom, ali velike potrebe i za dostavom pumpi za vodu s obzirom da nema pitke vode, za agregatima i svim ostalim s obzirom da već danima nema struje i vode u većem dijelu ovih općina.

Na pitanje kakva je situacija u drugim dijelovima BiH, Malagić kaže da je dosta teška situacija i dalje na području Bijeljine, okolna naselja su pod vodom.

"Ali možemo reći da nije bilo promjena u odnosu na prethodni dan. Dakle, bilo je slično. Brojna naselja oko Bijeljine su pod vodom. Tamo za sada nema nekih promjena kad su u pitanju nasipi, ali i dalje je tu na terenu ostao međunarodni spasilački tim iz Velike Britanije. I druge snage su angažirane na tom dijelu gdje se brane nasipi i pokušavaju da se odbrane ostala naselja od eventualno novog dotoka vode", kazao je Malagić.

Po njegovim riječima, situacija je teška i u nekim drugim mjestima koja su bila pogođena i poplavom, a i klizištima.

"Tokom dana helikopterske jedinice su bile angažirane na širem području Zenice. Tamo su helikopteri iz Slovenije vršili medicinske evakuacije, dostavljali lijekove, ali i prebacivali medicinske timove na to područje s obzirom da je brojnim naseljima otežan pristup na drugi način, kopnom, s obzirom da su porušeni putevi, mostovi i sva druga putna komunikacija", kazao je Malagić.

Također, dodao je, Slovenci su dostavljali prijeko neophodne lijekove za općinu Šekovići.

Oružane snage BiH i hrvatski helikopteri su branili nasipe oko Brčkog i Orašja.

Malagić je kazao da, nakon što je Ministarstvo sigurnosti BiH, preko Operativno-komunikacijskog centra, uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć, veliki broj država, međunarodnih organizacija se odaziva. Pomoć pristiže, dijelom avionima, dijelom konvojima, drumskim putem.

"Sutra očekujemo da u Banja Luku stigne pomoć SAD-a. Radi se o šest šlepera, to je pomoć SAD-a koja ide iz pravca Italije. Iz Rumunije, također, kopnenim putem stiže pomoć. Radi se o najosnovnijim potrepštinama za pogođena područja", kazao je Malagić.

Dodao je da je iz Bugarske krenula, također, pomoć prema Bosni i Hercegovini.

"Imamo najavu iz Japana, te će avionom biti dostavljena najpotrebnija pomoć u vidu hrane, agregata, pumpi za vodu i drugih potrepština kada su ovakve situacije u pitanju, znači kada su poplave, klizišta i veliki broj ljudi koji su morali napustiti svoje domove",kazao je Malagić.

Govoreći o potrebama ugroženog stanovništva, naveo je da je trenutno najurgentnija voda, hrana, medicinske potrepštine...

"Pošto je nedostataka vode na tom području, prethodnih dana dosta je vode za piće prebacivano uz pomoć helikoptera. Posavina, Bosanski Šamac, Orašje, Brčko, i danas je uz pomoć helikoptera na to područje prebačena jedna pošiljka vode. Ali, istovremeno pristižu nam i timovi iz svijeta koji su se ponudili kao pomoć sa pumpama za prečišćavanje vode", kazao je Malagić.

Tim iz Francuske je danas upućen prema Srebreniku, s obzirom da i tamo veliki broj naselja nema pitku vodu.

"Dolaze i stručnjaci iz Njemačke. Oni trenutno na terenu procjenjuju koja naselja su trenutno najugroženija, odnosno kojima je najneophodnije da se instaliraju te pumpe za prečišćavanje vode. Nakon njihovog izvještaja očekujem da iz Njemačke stignu i timovi koji će raditi taj dio, osiguravanje pitke vode za stanovništvo na poplavljenim područjima", kazao je Malagić.