BiH
17

Italijani dolaze s opremom za ispumpavanje i pročišćavanje vode

FENA
Bosanski Šamac (Foto: Klix.ba)
Bosanski Šamac (Foto: Klix.ba)
Glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić kazao je večeras Agenciji Fena da se sutra očekuje dolazak tima iz Italije u kojem je 120 ljudi, koji dolaze s kompletnom opremom za ispumpavanje vode, pročišćavanje vode, ali i saniranje terena nakon ovih velikih poplava.

"Jedan policijski helikopter već se ranije vratio u Sloveniju, a sutra i drugi, vojni helikopter iz Slovenije završava misiju u BiH. Također, dva helikoptera iz Hrvatske su završila svoju misiju. Praktično, iz tih spasilačkih misija, prelazimo u misije dostavljanja pomoći", kazao je Malagić.

Dodao je da ostaju i dalje Oružane snage BiH i EUFOR koji će raditi na hitnim intervencijama, odnosno dostavi pomoći tamo gdje još uvijek ne postoji način da se dođe putnim komunikacijama.

Upitan na kojem području je danas bila najteža situacija, Malagić je kazao da je to i dalje Orašje gdje je i danas bila skoncentrisana većina timova.

"Bosanski Šamac, tamo je još borba s ispumpavanjem vode, osiguravanjem dovoljnih količina pitke vode. Brčko, također, međunarodni timovi su bili angažirani tamo te dijelom Bijeljina", kazao je Malagić.