BiH
0

Međunarodna pomoć pristiže u BiH, Ministarstvo sigurnosti koordinira akcije

FENA
Međunarodna pomoć pristiže u Bosnu i Hercegovinu, a Ministarstvo sigurnosti koje koordinira ove akcije, nastavlja raspoređivanje pristigle opreme, timova i ostalih potrepština na najugroženija područja pogođena poplavama, saopćeno je danas iz tog ministarstva.

Osim timova iz 12 zemlja koji rade na terenu, tokom dana očekuje se dolazak i prvog dijela tima iz Italije u kojem će ukupno biti 120 ljudi, a koji će na području Bijeljine pomagati u ispumpavanju vode i sanaciji od poplava.

Iz Austrije dolazi 21-člani tim i donosi tri pumpe za ispumpavanje vode.

Očekuje se dolazak 32-članog tima iz Danske s dvije pumpe velikog kapaciteta za ispumpavanje vode i četiri seta za prečišćavanje vode, kao i 80 pumpi za vodu iz Njemačke.

Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva sigurnosti BiH nastavit će tokom dana i koordiniranje akcija dostave hrane, opreme i lijekova uz pomoć helikoptera na najugroženija područja.

Na tim poslovima bit će angažirani helikopteri Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

Helikopteri iz Slovenije i Hrvatske završili su spasilačke misije u BiH i danas se timovi vraćaju u njihove zemlje.

Od izbijanja krize s poplavama bila su angažirana po dva helikoptera iz Hrvatske i Slovenije, koji su dali ogroman doprinos u spašavanju i dostavi pomoći na najugroženija područja.

Ova dva tima su spasili i evakuirali više od 600 osoba i dostavili više od 110 tona hrane i opreme, navedeno je u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.