BiH
7

Nikšić na putu za poplavljeni Maglaj: Prioritet spašavanje ljudskih života!

Anadolija
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić po okončanju današnje sjednice Vlade FBiH krenuo je u obilazak poplavama pogođenim i najugroženijim područjima Zenice i Maglaja kako bi se lično uvjerio o onome što se dešava na terenu. 

"Veoma je važno da za sada nema ljudskih žrtava, a Vlada Federacije BiH će nakon što se situacija sanira odlučiti o daljim potezima i o tome na koji način će rješavati pitanje nastale štete", kazao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) federalni premijer Nikšić.

On je kazao kako je sjednici Vlade jutros prisustvovao ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar koji vrši funkciju ministra. 

Prema Nikšićevim riječima, Vlada FBiH je naredila da se sva sredstva Civilne zaštite stave u funkciju kako bi se pomoglo stanovništvu u ugroženim područjima. 

"Imamo informaciju da je posebno teško u Maglaju i da se tamo ne može prići. Ja idem na teren sa namjerom da dođem do Maglaja, a da li ću uspjeti, ovisi oosituaciji na terenu. U svakom slučaju, članovi Vlade FBiH bit će na svim kritičnim mjestima širom Federacije", naglasio je Nikšić.

Potvrdio je kako će Civilna zaštita u narednom periodu mobilizirati dodatna sredstva ukoliko bude potrebe te kako plan koordinacije podrazumijeva da se na što efikasniji način u ovom trenutku izbjegnu moguće ljudske žrtve. 

"S tim u vezi, evakuacija stanovništva iz ugroženih područja je prioritet", izjavio je Nikšić.