{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nermana Hadžijahić imenovana za ambasadoricu BiH u Sloveniji nakon lobiranja Bakira Dautbašića

14.1.2016. u 21:16
51
73
Nermana Hadžijahić imenovana za ambasadoricu BiH u Sloveniji nakon lobiranja Bakira Dautbašića
51
Nermana Hadžijahić imenovana za ambasadoricu BiH u Sloveniji nakon lobiranja Bakira Dautbašića
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nermana Hadžijahić, supruga zaposlenika Amabasade SAD u BiH Zijada Hadžijahića, imenovana je za amabasadoricu BiH u Sloveniji, objavila je Federalna televizija.
Nermana je bivši konzul BiH u Milanu, a odluka o imenovanju za ambasadoricu u Ljubljani donesena je u utorak na sjednici Predsjedništva BiH i to na prijedlog Bakira Izetbegovića.

Zijad Hadžijahić trebao je izvršiti pritisak na pravosuđe BiH kako bi se istraga u Tužilaštvu BiH zatvorila, a zauzvrat je njegovoj supruzi obećano ambasadorsko mjesto.

Ambasadi BiH su poznati navodi Tužilaštva BiH o ovom slučaju te su najavili skoro očitovanje uz napomenu da sarađuju sa bh. istražnim organima.

Kako Klix.ba saznaje, Zijad Hadžijahić se više puta sastajao sa Bakirom Dautbašićem, a mjesto susreta bilo je u neposrednoj blizini ambasade SAD.

Tužilaštvo BiH posjeduje presretnute razgovore između Dautbašića, Hadžijahića kao i razgovore između Radončića i Dautbašića u kojima se govori o imenovanju Nermane Hadžijahić.

U kontaktima sa Fahrudinom Radončićem, Dautbašić je tražio da se zbog zasluga Zijada Hadžijahića njegova supruga imenuje na neku od ambasadorskih pozicija, po mogućnosti u Evropi.

Radončić je u tim kontaktima Dautbašiću rekao da je Slovenija "prva slobodna" te obećao da je imenovanje Nermane Hadžijahić već gotova stvar.

Nermana Hadžijahić se potom, najvjerovatnije, sastala sa Radončićem, a ono što je sigurno jeste da je od Dautbašića tražila savjet šta da kaže Radončiću prilikom susreta sa njim.

SBB je u saopćenju negirao da je Hadžijahić imenovana zbog lobiranja svog supruga već zbog činjenice da je karijerni diplomata te žena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: