BiH
60

SBB: Hadžijahić je naš prijedlog jer je stručna, ali nas je iznenadilo kako je brzo imenovana

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz SBB-a kažu da je prijedlog da Nermana Hadžijahić, ugledni karijerni diplomata (koja je predstavljala BiH u inozemstvu i ranije kao kadar SDA i nije bila nikakva smetnja to što joj suprug radi u nekoj ambasadi), bude ambasadorica sada u ime SBB-a, nema veze sa njenim suprugom koji je, prema navodima medija, vršio pritisak na Ambasadu SAD u Sarajevu za interese Fahrudina Radončića ili pritvorenog Bakira Dautbašića.

"Valja pojasniti da je Fahrudin Radončić gospodinu Bakiru Izetbegoviću u ponedjeljak tokom ranije dogovorenog susreta na druge teme uručio i ostavio njen CV na konsultacije. Radončić je zato bio vrlo iznenađen i začuđen kada ga je već u utorak Izetbegović SMS-om obavijestio da je ona, praktično, u roku od 24 sata izabrana na Predsjedništvu BiH, a da SBB nije imao vremena kroz zvanični formular i dopis na adresu SDA oficijelno predložiti njen izbor, što je, inače, po preciznoj proceduri bilo učinjeno s više od 70 kandidata SBB-a za druge funkcije", navodi se u saopćenju SBB-a.

Prijedlog upućen Predsjedništvu BiH za njeno imenovanje proizišao je isključivo iz njenih dugogodišnjih stručnih referenci prilikom rada u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i opredjeljenja SBB-a da na što više funkcija bude imenovano što više pripadnica ženskog spola, kaže se dalje u saopćenju.

"Uz poznati stav SBB-a, koji se pokazao i prilikom izbora više pojedinih federalnih i kantonalnih ministara da kandidati ne moraju biti članovi SBB-a već referentni stručnjaci, i prijedlog za gospođu Hadžijahić urađen je po istom kadrovskom konceptu. Uz to, taj prijedlog upućen je u trenucima kada predlagač nikako nije mogao znati da je gospodin Dautbašić predmetom tajne istrage. Također, Fahrudin Radončić na procesu u Prištini ima potpuno definiran status svjedoka Tužilaštva. Upravo zato, Fahrudina Radončića nije zanimalo šta će gospođica Azra Sarić svjedočiti povodom ubistva Ramiza Delalića", stoji u saopćenju.

Iz SBB-a navode da Fahrudin Radončić osobno nikada nije upoznao predloženu ambasadoricu, niti je imao bilo kakav telefonski ili neki drugi direktan kontakt s njom, pa naravno ni s njenim suprugom Zijadom Hadžijahićem, kojeg također ne poznaje.

"Stoga su skandalozna medijska podmetanja da bi predsjednik SBB-a imao osobni motiv da traži bilo kakve usluge od lokalnog osoblja u Ambasadi SAD. A naročito da neko navodno vrši nedopustivi pritisak na neovisnost pravosuđa. SBB i Radončić, kao i ranije dok je bio ministar sigurnosti BiH, daju punu podršku agencijama za provedbu zakona i neovisnom pravosuđu i potpuno su uvjereni da će njihov profesionalizam i pravo svakoga na fer sudski postupak pokazati da nije bilo nikakvih pravnih i političkih elemenata u ponašanju SBB-a za provođenje neviđenog medijskog linča nad kadrovima ove stranke. SBB je iznimno snažna stranka koja je dobila ogromnu podršku na svom antikoruptivnom imidžu i to neće promijeniti nikakve dobro osmišljene kampanje iz pojedinih političkih centara", kaže se u saopćenju SBB-a.