Nakon sastanka sa Izetbegovićem: Radončić odbio ulazak u Vijeće ministara BiH

Klix.ba
18.12.2015. u 14:41
152
182
Nakon sastanka sa Izetbegovićem: Radončić odbio ulazak u Vijeće ministara BiH
152
Nakon sastanka sa Izetbegovićem: Radončić odbio ulazak u Vijeće ministara BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas su u 10 sati, u Predsjedništvu BiH razgovarali predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. Ovom prilikom je izraženo zadovoljstvo da je koalicija SDA-SBB potpuno stabilizirala stanje u Federaciji, BiH, pa i u regionu. Ipak, Radončić i SBB ne žele imenovati svoje kadrove na upražnjena mjesta u Vijeću ministara BiH.
Dvojica predsjednika su se složili da je koalicija u iznimno kratkom vremenu već dala ogromne rezultate na domaćem i međuanarodnom planu i da je koegzistentna, principijelna i da će njena implementacija biti seriozno nastavljena.

"Povodom očekivanja da će 30. decembra na Predstavničkom domu PS BiH Fahrudin Radončić biti imenovan za ministra prometa i komunikacija, a gospodin Bakir Dautbašić za zamjenika ministra odbrane, predsjednik SBB-a Radončić je sa žaljenjem upoznao Izetbegovića da on osobno ne želi ući u Vijeće ministara. Razlog tome je da je predsjednik SBB-a svom biračkom tijelu obećao depolitizaciju pravosuđa i suprotstavljanje montiranim političkim procesima, a da se oni nastavljaju još žešće i sa još težim zloupotrebama službenog položaja pojedinih tužioca u pokušaju da onemoguće novu koaliciju i vladavinu prava na nivou neminovnih evropskih standarda", navodi se u saopćenju SBB-a.

Da li će SBB uopće predložiti drugo ime za ministra prometa i komunikacija ili će SDA sama izabrati svoje kadrove na upražnjene pozicije DF-a, ostaje otvoreno pitanje o kojem će se, između ostalog, politički izjasniti i Predsjedništvo i Glavni odbor SBB-a.

"Neovisno od današnje odluke, SBB i njegov predsjednik ostaju čvrsto opredijeljeni u borbi za društvo jednake šanse, vladavinu prava, euroatlanske integracije, bosanskohercegovačko jedinstvo i snaženje bošnjačkog političkog faktora, što je u interesu svih građana BiH. SBB će i dalje sa mnogo entuzijazma dosljedno provediti reformske agende i imati čvrstu poziciju u sekularizaciji i evropeizaciji BiH. Na tome će uporno raditi svi izabrani i budući dužnosnici SBB-a na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti, te javnim kompanijama i agencijama", kaže se u saopćenju.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ovom prilikom iskazuje duboku zahvalnost, mnogim građanima, domaćim i međunarodnim dužnosnicima, političkim i vjerskim institucijama i strankama i udruženjima građana, koji su dali punu podršku i očekivali da će njegovim osobnim uslaskom u izvršnu vlast biti ubrzani i harmonizirani procesi reformi i razvoja BiH, te i prioritetnu reformu pravosuđa što je opšti domaći i međunarodni stav.


Komentari (182)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: