BiH
32

Slučaj Dautbašić i drugi: Zijad Hadžijahić više nije uposlenik Ambasade SAD-a

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Zijad Hadžijahić protiv kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, više nije uposlenik Ambasade SAD-a u BiH, potvrđeno nam je u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

"Gospodin Hadžijahić više nije uposlenik Ambasade. Mi smo upoznati o optužbama protiv njega i nastavljamo sarađivati s relevantnim tijelima vlasti", stoji u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Na pitanje da li je tačno da je Zijad Hadžijahić dobio otkaz u Ambasadi SAD-a nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu nisu htjeli odgovoriti, ističući kako "ne mogu komentarisati unutrašnja kadrovska pitanja".

Podsjećamo, zamjenik glavnog tužioca i šef Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Božo Mihajlović podigao je optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića. Njih se tereti da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Suprug ambasadorice BiH u Sloveniji Zijad Hadžijahić, koji je radio kao uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, prema prikupljenim dokazima Tužilaštva BiH trebao je izvršiti pritisak na bh. pravosuđe kako bi se istraga u slučaju Bakir Dautbašić. Zauzvrat, Dautbašić je Hadžijahiću obećao imenovanje supruge na ambasadorsko mjesto.

U razgovoru koji su Bakir Dautbašić i Fahrudin Radončić vodili 5. januara govori se i o imenovanju Nermane Hadžijahić, u kojem je Radončić kazao Dautbašiću da ponudi ambasadorsko mjesto u Ljubljani.

Savez za bolju budućnost (SBB) saopćio je da je na neformalnom sastanku Radončić ostavio Izetbegoviću biografiju Nermane Hadžijahić, koji je predložio njeno imenovanje. Iz SBB-a su naveli da su i oni sami iznenađeni brzinom njenog imenovanja.