BiH
0

Neprovodiva zabrana putovanja u Srbiju

SRNA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Vijeće ministara BiH nikada ne bi moglo podržati odluku kojom se građanima BiH sugeriše da ne putuju u Srbiju i takve inicijative su uvredljive i ugrožavaju odnose sa susjednom zemljom, ocijenio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zoran Koprivica.

Koprivica smatra da je neprimjereno to što je ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj najavio da će tražiti da Vijeće ministara BiH donese takvu odluku kako ne bi bilo hapšenja državljana BiH, nakon što je u subotu, 12. juna, u Srbiji uhapšen Mirsad Salkić, pripadnik Oružanih snaga BiH, koji je osumnjičen za krađu oružja JNA u Hrvatskoj 1991. godine.

"Ovo je izjava za koju čovjek ne može vjerovati da ju je izgovorio ministar inostranih poslova. On bi izdao upozorenje da se ne putuje u susjednu državu čije državljanstvo ima i znatan broj građana BiH. Bezuspješno se zalagao i za ukidanje tog dvojnog državljanstva, a sve radi sitnih političkih poena. S obzirom na način odlučivanja, Vijeće ministara nikad ne može podržati takvu odluku", rekao je Koprivica za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je izrazio žaljenje što Alkalaj nije smijenjen u parlamentu BiH,  iako je bilo više inicijativa, jer je mandat iskoristio u stranačke svrhe. 

Đorđe Latinović, savjetnik člana Predsjedništva iz RS Nebojše Radmanovića, naglasio je da upozorenje o putovanjima u neku državu ne može izdati nijedno ministarstvo pojedinačno.

Po Alkalajevom nalogu, Ambasada BiH uputila je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, a zamjenik ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić i ovaj potez je ocijenila samoinicijativnim, jer o tome ništa ne zna ni Predsjedništvo BiH koje ima ustavnu nadležnost za spoljnu politiku. 

Protiv Salkića je 1991. godine vojno tužilaštvo tadašnje SFRJ podiglo optužnicu zbog navodne krađe oružja i borbenih sredstava, tačnije osam pištolja i dvije automatske puške. Tu optužnicu je 2005. godine reaktiviralo Okružno tužilaštvo u Beogradu, a uhapšen je na osnovu potjernice koju su raspisali nadležni organi Srbije.