MVPBiH
0

Zatraženo hitno puštanje na slobodu Mirsada Salkića

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Odmah nakon saznanja da su srbijanske vlasti uhapsile državljanina Bosne i Hercegovine Mirsada Salkića, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je izdalo nalog Ambasadi BiH u Beogradu da uputi protestnu notu Republici Srbiji zbog kršenja Bečke konvencije o konzularnim odnosima, tražeći da se odmah, bez odlaganja, izvrši puštanje na slobodu Salkića.

MVP BiH je nezadovoljan činjenicom da je Ambasada BiH u Beogradu tek treći dan obaviještena o predmetnom hapšenju, te je time onemogućen pravovremeni kontakt sa Salkićem i hitno pružanje konzularne zaštite.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj danas se nalazi u Crnoj Gori, gdje prisustvuje sastanku ministara vanjskih poslova država članica Centralnoevropske inicijative. Ministar Alkalaj je tom prilikom izrazio verbalni protest povodom navedenog hapšenja i informirao ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića da ovakvi postupci Srbije narušavaju odnose BiH i Srbije, doprinose izgradnji nepovjerenja i potkopavaju razvijanje dobrosusjedskih odnosa, te zatražio hitno puštanje Salkića na slobodu.

MVP BiH i Ambasada BiH u Beogradu nastavljaju aktivno pratiti daljnji razvoj situacije, u cilju pružanja konzularne zaštite i osiguranju prava bh. državljanina, saopćeno je iz ove institucije.