Uhapšeni pripadnik OSBiH
0

Mirsad Salkić oslobođen, krenuo nazad u BiH

Piše: A. K.
Okružni sud u Beogradu
Okružni sud u Beogradu
Okružni sud u Beogradu oslobodio je Mirsada Salkića, pripadnika Oružanih snaga BiH, na ročištu održanom danas u 14 sati, saznaje portal Sarajevo-x.com. Salkić se trenutno nalazi na putu prema BiH, a u vozilu s njim je i ambasador naše zemlje u Srbiji Boriša Arnaut.

Kako je za naš portal rekao ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut, otvoreni spis nije sadržavao ništa osim optužnice prema kojoj se tereti za navodnu krađu osam pištolja i dvije automatske puške.

Prema njegovim riječima, uhapšeni pripadnik OSBiH u periodu kada se tereti za navedeno djelo nije ni bio u Hrvatskoj, koju je napustio 15-ak dana ranije kada se vratio u Bihać. U dostavljenim dokumentima nalazio se i njegov vojni dosje u kojem je navedeno da je bio primjeran vojnik i da je poštovao starješine.

S obzirom da tužitelj nije ni pogledao spis predmeta, sudija mu je dopustio da ga pregleda, nakon čega je tužitelj odustao od optužnice, a Salkić je ponovo postao slobodan čovjek.

Pomoć Salkiću u Srbiji pružao je i vojni ataše BiH u Ambasadi u Beogradu Ivan Tanić, pukovnik OSBiH, koji je pratio tok dešavanja i prisustvovao ročištu održanom u Okružnom sudu u Beogradu.

Podsjećamo da je Mirsad Salkić uhapšen u subotu, 12. juna, na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije. Salkić obnaša funkciju starješine voda u Oružanim snagama BiH, a u Srbiju je krenuo na proslavu klase.

Slobode su ga lišili srbijanski graničari zbog navodnih imovinskih prekršaja protiv JNA na teritorijama sada suverenih država.

Protiv Salkića je, naime, zagrebačko Vojno tužilaštvo tadašnje SFRJ još 1991. godine podiglo optužnicu za navodnu "krađu oružja i borbenih sredstava,“ odnosno "osam pištolja i dvije automatske puške". Tu optužnicu je reaktiviralo 2005. godine Okružno tužilaštvo u Beogradu i Salkić je uhapšen po potjernici koju su raspisale srbijanske vlasti na osnovu te optužnice.

Iako je Salkić uhapšen u subotu, 12. juna, srbijanske vlasti su Ambasadu BiH u Beogradu obavijestile tek u ponedjeljak 14. juna, zbog čega je upućena protestna nota zvaničnom Beogradu zbog grubih kršenja Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Povodom hapšenja Salkića oglasio se i Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je osudio čin srbijanskog tužilaštva, nazvavši ga nastavkom nasilja srbijanskog pravosuđa nad građanima Bosne i Hercegovine, te istakao da je ovakvo ponašanje Srbije predstavlja ključnu prepreku za normalizaciju odnosa između dviju zemalja.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj zatražio je hitno puštanje Salkića na slobodu.