Inzko se požalio Bildtu
0

Nepopustljivost i lični interesi političara glavne kočnice

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko susreo se danas u Sarajevu sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Inzko je obavijestio ministra vanjskih poslova Bildta o blokadi u formiranju vlasti na državnom nivou i nivou Federacije BiH.

"Prošla su gotovo četiri mjeseca od oktobarskih izbora, a ono što birači dobijaju je zastoj za svaku osudu, neodgovorna politika i, kao što se to suviše često događa, cijenu plaćaju najugroženije kategorije građana u BiH", izjavio je visoki predstavnik. "Pitanja od odlučujućeg značaja čekaju na rješavanje zbog nepopustljivosti i ličnih interesa. Ovo se odnosi na konkretna, urgentna pitanja kao što je budžet Federacije, kao i na širi program koji je potreban za integraciju u EU i NATO. Bh. političari se moraju usredotočiti na formiranje vlasti kako bi ova pitanja riješili bez daljnjeg odlaganja."

Inzko je pohvalio ogromno iskustvo ministra Bildta u vanjskopolitičkim i sigurnosnim poslovima te njegov dug i pozitivan angažman na pitanjima Balkana, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika.