|

Carl Bildt danas u Banjoj Luci

Carl Bildt danas u Banjoj Luci
0
S
SRNA
27.1.2011. u 08:16
13
komentara
0

dijeljenja
Carl Bildt danas u Banjoj Luci Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt danas, drugog dana posjete BiH, boravit će u Banjaluci, gdje će razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.
Dodik je jučer najavio da će na sastanku sa Bildtom biti riječi o situaciji u BiH i u regionu, formiranju vlasti i evropskim integracijama.

Bildt je juče započeo posjetu BiH tokom koje će, kako je ranije najavljeno, imati susrete "važne u kontekstu daljih razgovora unutar EU" .

Pred dolazak u Banju Luku, Bildt je u intervjuu Srni izjavio da će ključna međunarodna pomoć BiH u budućnosti ići preko specijalnog predstavnika EU, dok je OHR institucija koja pripada prošlosti

Švedski ministar nije bio u BiH od oktobarskih opštih izbora, a cilj posjete je da održi neformalne sastanke u nastojanju da ostane upoznat o političkoj situaciji, navodi se u saopštenju iz Bildtovog kabineta.

Bildt je jučer u Sarajevu ragovarao sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem, članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i liderima političkih partija.

Inzko je jučer rekao da će Bildt razgovarati sa domaćim zvaničnicima i o pitanju ustavnih promjena, koje se ne tiču samo slučaja "Sejdić i Finci", ali nije želio da precizira više detalja.

Prema njegovim riječima, Bildt će prenijeti poruku iz Brisela da politički lideri treba brzo da formiraju vlast i pokažu rješenost da krenu naprijed, kao što treba da učini i cijeli region.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...