{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema masovnog obolijevanja od zaraznih bolesti u poplavljenim područjima

S
20.5.2014. u 18:15
2
6
Nema masovnog obolijevanja od zaraznih bolesti u poplavljenim područjima
2
Nema masovnog obolijevanja od zaraznih bolesti u poplavljenim područjima
Epidemiološka situacija na području Tešnja, Doboj Juga, Maglaja, Žepča i Zenice je nesigurna, ali za sada nema grupnog obolijevanja od akutnih crijevnih i ostalih zaraznih oboljenja, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH.
Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler posjetili su danas Opštu bolnicu Tešanj, Polikliniku Doboj Jug, Dom zdravlja Maglaj, Dom zdravlja Žepče i Kasarnu Oružanih snaga BiH u Zenici, gdje su smještene evakuisane osobe iz okolnih poplavom razorenih područja.

Cilj posjete bio je upoznavanje sa provođenjem higijensko-profilaktičkih mjera na ovom području radi prevencije masovne pojave akutnih crijevnih i ostalih zaraznih oboljenja.

Naloženo je dalje provođenje i intenziviranje svih potrebnih mjera uz obavezu redovnog prijavljivanja i izvještavanja prema nadležnim službama.

Direktor Bolnice Tešanj Rifat Sejdinović rekao je da se medicinski tim ove ustanove od prvog dana poplava u potpunosti stavio u funkciju pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu iz okolnih ugroženih područja.

Ekipe iz Bolnice i Doma zdravlja Tešanj prve su stigle u Maglaj i počele pružati zdravstvenu njegu stanovništvu.

Bolnica u Tešnju sve vrijeme zbrinjava i pacijente iz susjednih opština, odnosno Doboja i Teslića, među kojima je i 37 pacijenata koji su na hemodijalizi.

Mesihović je zahvalio svim zaposlenim u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Tešanj, kao i Poliklinici Doboj Jug, koji su ogromnim angažmanom održali sistem pružanja zdravstvene zaštite na ovom području.

Tokom sastanka sa direktorom Doma zdravlje Žepče Nikicom Radićem, Mesihović je zahvalio i zaposlenicima u ovoj ustanovi za pruženu medicinsku pomoć stanovnicima iz okolnih ugroženih područja.

Mesihović i Ler posjetili su i Kasarnu u Zenici u kojoj je trenutno smještena 131 osoba iz ugroženih područja i uvjerili se da imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Službenici Centra za mentalno zdravlje iz Zeničko-dobojskog kantona obezbijedili su im i psihološku pomoć i organizovali radionice za djecu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: