BiH
141

Rusmir Mesihović: Narednih 15 dana ključno za sprečavanje zaraza i epidemija

Anadolija
Higijensko - epidemiološko stanje u Federaciji BiH je za sada stabilno i da bi se tako i održalo mora se pravovremeno reagirati na svim ugroženim područjima, istakao je Rusmir Mesihović, federalni ministar zdravstva. 

On je naveo kako je narednih petnaest dana ključno za djelovanje, kako bi se spriječilo da se situacija pogorša. Najveća prijetnja je od pojave enterokolitisa kojeg može uzrokovati konzumiranje neispravne vode, ali i oblika hepatitisa, prvenstveno A. 

Kreće dezinfekcija u Maglaju

 "Najvažnije je da građani na ugroženim područjima gdje je došlo do poplava ne koriste vodu za piće iz cijevi ili lokalnih vodovoda već da to isključivo bude flaširana, hlorisana i prokuhana voda gdje je to moguće. Voda od poplava će se povući, ali tek tada nastaju problemi. Za sada su najugroženija područja Maglaja, ali i šire područje Tuzle, kao i Orašja i Odžaka", naveo je Mesihović. 

On je istakao kako je u područje Doboj - Juga zbrinut određenih dio ugroženih građana iz Doboja koji je morao biti evakuiran. I pored toga što dolaze iz drugog entiteta, RS-a, te  nemaju zdravstvenog osiguranja putem zavoda Zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona pružena im je medicinska i pomoć u neophodnim lijekovima. 

U Maglaj je danas upućen kamion dezinfekcionih sredstava kako bi se u narednih dva do tri dana vršilo čišćenje na tom području nakon povlačenja vode."Nužno je hitno izvršiti dezinfekciju, potom dezinsekciju i na koncu deratizaciju. To se treba uraditi kako bi se spriječila pojava mogućih epidemija", naglasio je Mesihović. 

Centralni punkt za lijekove

 Federalni ministar zdravstva navodi kako Federacija BiH raspolaže sa dovoljnim količinama lijekova nužnim za pomoć ugroženom stanovništvu. 

Formiran je centralni punkt za prikupljanje lijekova za cijelu Federaciju BiH pri JU Apoteke Sarajevo putem kojeg se oni uz saradnju sa Civilnom zaštitom i Crvenim krstom/križem distribuira u dijelove entiteta gdje se za to iskaže potreba.

 "Federalni krizni štab zadužen za zdravstvo permanentno radi na praćenju cjelokupne situacije. javlja se veliki broj farmaceutskih kompanija i veledrogerija koje su spremne pomoći u nabavci lijekova. Imali smo desetak takvih poziva u protekli dan - dva. Lijekovi se po potrebi upućuju i to na osnovu onoga što iskažu civilne zaštite i odjeli crvenog krsta/križa jer oni najbolje znaju na terenu šta je nužno potrebno stanovništvu", naglasio je Mesihović.

 Federalni ministar zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler u toku sutrašnjeg dana posjetit će ugrožena područja i kolektivne centre u Maglaju, Žepču, Tešnju, Zavidovićima i Zenici.