BiH
5

Opasnost od epidemija: Perite ruke i strogo vodite računa o higijeni

NAP
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Željko Ler, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo, trenutno je u Maglaju s ministrom zdravstva FBiH Rusmirom Mesihovićem, gdje obilaze krizna područja.

Kako je kazao u izjavi za novinsku agenciju Patria, trenutno osnovni rizik u kojem se nalazi stanovništvo na području s kojeg se povukla voda jeste nastanak zaraznih oboljenja koje se prenose ili hidričnim putem, konzumiranjem neisprave vode ili tzv. oralno-fekalnim putem.

"Znači, ljudima je na terenu potrebno osigurati čistu vodu i higijenske potrepštine. Bukvalno prevedeno potrebo je pranje ruku, pranje ruku i pranje ruku. Kada se voda povuče upotpunosti treba mehanički očistiti sve te prostore, a zatim izvršiti dezinfekciju, da bi se neutralizirala prisutna bakterijološka ili virusna kontaminacija", kaže Ler.

On dodaje da se pribojavaju zaraza kao što su enterokolitisi, bakterijske ili visune infekcije, a mogu doći u obzir čak i trbušni tifus, paratifus, pa u kasnijoj fazi i hepatitis A žutica, čija inkubacija traje 30 dana.

"Ukoliko se svi striktno budu pridržavali mjera koje preporučujemo i sprovodimo nadamo se da nećemo imati epidemija. Za sada epidemiološku situaciju cijenimo nesigurnom upravo zbog uvjeta življenja, a ne zbog toga što imamo navedenih oboljenja, sa tendencijom ka pogoršanju ukoliko ne ispunimo svi svoje zadaće i ne stvorimo uvjete koliko toliko normalnog življenja, vodosnabdjevanja i normalne ishrane", dodao je Ler.

U kolektivnim centrima važno je obezbjediti normalne uvjete koliko je to moguće sa higijenskim urednim snabdjevanjem sa omogućavanjem održavanja lične higijene i kvalitetnom higijenski ispravom ishranom.

"Što se tiče vašljivosti i svraba, može se spriječiti ukoliko svako ima svoju postelju. To je uslov bez kojeg se ne može. Vašljivost glave se može pojaviti, ali za sada nemamo prijava. To se može javiti u kasnijoj fazi, ali to ne očekujemo jer je to onda znak krajnje nehigijenskih uslova", dodao je Ler.