{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opasnost od epidemija: Perite ruke i strogo vodite računa o higijeni

N
20.5.2014. u 15:32
5
5
Opasnost od epidemija: Perite ruke i strogo vodite računa o higijeni
5
Opasnost od epidemija: Perite ruke i strogo vodite računa o higijeni
Foto: Klix.ba
Željko Ler, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo, trenutno je u Maglaju s ministrom zdravstva FBiH Rusmirom Mesihovićem, gdje obilaze krizna područja.
Kako je kazao u izjavi za novinsku agenciju Patria, trenutno osnovni rizik u kojem se nalazi stanovništvo na području s kojeg se povukla voda jeste nastanak zaraznih oboljenja koje se prenose ili hidričnim putem, konzumiranjem neisprave vode ili tzv. oralno-fekalnim putem.

"Znači, ljudima je na terenu potrebno osigurati čistu vodu i higijenske potrepštine. Bukvalno prevedeno potrebo je pranje ruku, pranje ruku i pranje ruku. Kada se voda povuče upotpunosti treba mehanički očistiti sve te prostore, a zatim izvršiti dezinfekciju, da bi se neutralizirala prisutna bakterijološka ili virusna kontaminacija", kaže Ler.

On dodaje da se pribojavaju zaraza kao što su enterokolitisi, bakterijske ili visune infekcije, a mogu doći u obzir čak i trbušni tifus, paratifus, pa u kasnijoj fazi i hepatitis A žutica, čija inkubacija traje 30 dana.

"Ukoliko se svi striktno budu pridržavali mjera koje preporučujemo i sprovodimo nadamo se da nećemo imati epidemija. Za sada epidemiološku situaciju cijenimo nesigurnom upravo zbog uvjeta življenja, a ne zbog toga što imamo navedenih oboljenja, sa tendencijom ka pogoršanju ukoliko ne ispunimo svi svoje zadaće i ne stvorimo uvjete koliko toliko normalnog življenja, vodosnabdjevanja i normalne ishrane", dodao je Ler.

U kolektivnim centrima važno je obezbjediti normalne uvjete koliko je to moguće sa higijenskim urednim snabdjevanjem sa omogućavanjem održavanja lične higijene i kvalitetnom higijenski ispravom ishranom.

"Što se tiče vašljivosti i svraba, može se spriječiti ukoliko svako ima svoju postelju. To je uslov bez kojeg se ne može. Vašljivost glave se može pojaviti, ali za sada nemamo prijava. To se može javiti u kasnijoj fazi, ali to ne očekujemo jer je to onda znak krajnje nehigijenskih uslova", dodao je Ler.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: