BiH
0

Dezinfekcija u Srebrenici, Bratuncu i Šekovićima

SRNA
Srebrenica
Srebrenica
Domovi zdravlja u Šekovićima, Bratuncu i Srebrenici već su preduzeli mjere na preventivnoj zaštiti od pojave epidemija i njihovi timovi rade dezinfekciju, rekao je danas Srni pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović.

Latinović je danas sa direktorom Opšte bolnice Gradiška Vladom Marjanovićem posjetio domove zdravlja u Šekovićima, Bratuncu i Srebrenici, gdje su uručili medicinsku pomoć i provjerili kako se na ugroženim područjima provode preventivne mjere higijensko-epidemiološke zaštite.

"U okviru Plana postupanja u vanrednim situacijama uzrokovanim poplavama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, danas smo obišli ove tri opštine i razgovarali sa direktorima domova zdravlja, koji su nas upoznali sa stanjem i aktivnostima na preventivnom sprečavanju pojave epidemije i zaraznih bolesti na poplavljenim područjima", rekao je Latinović.

On je istakao da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske posredstvom Instituta javnog zdravstva RS organizovalo stručne ekipe, koje već obavljaju dezinfekciju na terenu gdje su objekti očišćeni, što je neophodno učiniti radi zaštite zdravlja stanovnika.

"Takođe, timovi iz regionalnih zavoda u Zvorniku i Istočnom Sarajevu angažovani su da obavljaju dezinfekciju sa timovima domova zdravlja u ove tri opštine i rade koordinisano radi zaštite zdravlja stanovništva na poplavljenim prostorima", rekao je Latinović.

Direktor Opšte bolnice Gradiška Vlado Marjanović rekao je da su zaposleni u toj ustanovi obezbijedili određenu količinu lijekova, rukavica, maski, dezinfekcionih materijala, infuzionih otopina, zavoja i drugog sanitetskog materijala kao pomoć za ova tri doma zdravlja.

"Solidarisali smo se sa stanovništvom ovih opština i u okviru mogućnosti želimo da pomognemo da se preventivno djeluje na vrijeme i spriječi pojava epidemija i zaraznih bolesti nakon poplava", rekao je Marjanović.

Direktor srebreničkog Doma zdravlja Nenad Milošević zahvalio je na brizi i pomoći, ističući da ekipa Higijensko-epidemiološke službe ove ustanove već obavlja dezinfekciju i deratizaciju u osam naselja koja su bila zahvaćena poplavama.

On je pozvao vlasnike objekata koji su bili poplavljeni da što prije očiste prostorije da bi se blagovremeno obavila dezinfekcija i spriječilo izbijanje zaraznih bolesti.

Milošević je istakao da tokom vanredne situacije nije došlo do povećavanja broja pacijenata, povređivanja i utapanja građana i da se rad u Domu zdravlja u Srebrenici obavlja bez komplikacija.