Rajko Kuzmanović
0

'Nema kompromisa u pogledu cjelovitosti RS'

SRNA
Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović upozorio je da nema kompromisa u pogledu teritorijalne cjelovitosti RS, kao ni u pogledu njenog statusa, nadležnosti i ovlašćenja te mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Kuzmanović je u intervjuu Srni najavio da će, kada dođe do razgovora o ustavnim promjenama, predstavnici RS razgovore dočekati spremni i zasnivati ih na Deklaraciji Narodne skupštine RS o eventualnim promjenama Ustava i zaštiti interesa RS.

"Nismo protiv usklađivanja Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, niti smo protiv efikasnijih institucija BiH, ali ne možemo prihvatiti narušavanje nadležnosti RS, odnosno njenih kapaciteta prilikom donošenja odluka na nivou države" - istakao je predsjednik Kuzmanović i dodao:

"Bojim se da naši partneri u Federaciji BiH (FBiH) upravo to imaju na umu kada govore o neophodnosti ustavnih promjena, pokušavajući da svoje stavove nametnu pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice. Međutim, u tom pogledu ipak ne očekujem bilo kakva uslovljavanja ili pritiske, a ako do njih ipak dođe - budite uvjereni da ovi političari na vlasti u RS imaju dovoljno znanja, iskustva, mudrosti i političke hrabrosti da odole bilo kakvim pritiscima čiji bi rezultat eventualno mogao da bude štetan po interese RS".

Govoreći o posljedicama globalne ekonomske krize, Kuzmanović je ocijenio da "organi i institucije RS čine i činiće sve što je u njihovoj moći da građane i privredu RS zaštite od talasa nadolazeće svjetske ekonomske i finansijske krize".

"Očigledno da je neoliberalni koncept, umjesto ekonomskog rasta, doveo do finansijskog sloma i potrebe značajnijeg upliva države u sferi ekonomije i razmišljanja o pravednijem modelu raspodjele bogatstva. Zato će ekonomska kriza sve zahvatiti, a, nažalost, najteže će je osjetiti siromašni slojevi društva" - naveo je predsjednik RS.

On je istakao da RS "ima solidnu osnovu, stvorenu odgovornom i promišljenom politikom Vlade RS u sferi javne potrošenje, privatizacije i poreske politike, koja joj omogućava da ima relativno dobru startnu poziciju".

"S druge strane, usvojili smo mjere za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS koje će, ubijeđen sam, dati rezultat i očuvati makroekonomsku stabilnost, približno postojeći nivo zaposlenosti, plata i penzija i zaštititi socijalno najugroženije kategorije stanovništva" - rekao je Kuzmanović.

Istovremeno, smatra Kuzmanović, te mjere će omogućiti dalji privredni razvoj realizacijom projekata iz Razvojnog programa RS, otvaranjem javnih radova i plasiranjem subvencija za izvoznike i podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede.

"Cijelu deceniju vođena je krajnje negativna, prije svega medijska propaganda, u zemlji i inostranstvu. Stvarali su se negativni stereotipi o Srbima i RS i na tome se pravila krvava istorija" - rekao je Kuzmanović, komentarišući činjenicu da RS kontinuirano čini maksimalne napore da se prevaziđu posljedice rata na ovim prostorima.

On je ocijenio da je "nesrećni i nepotrebni građanski rat stvorio brojne teškoće svim narodima u BiH, a posebno se to odnosi na identitet, mjesto i ulogu srpskog naroda u BiH i RS".

"Odgovornom, miroljubivom, proevrospkom i progresivnom politikom, vlasti RS uspjele su da poprave naš ugled u svijetu. S druge strane, shvatili smo koliko je važno ne samo postizati dobre rezultate na ekonomskom i političkom planu, nego i znati predstaviti te rezultate. To je jedan od razloga zbog kojih smo angažovali određene lobističke kuće, zbog čega nam toliko zamjeraju upravo oni koji su godinama plaćali nebrojene lobiste i lobističke kuće da predstavljaju Srbe i RS u krajnje negativnom kontekstu" - istakao je Kuzmanović.

On je dodao da je mnogo urađeno na afirmaciji RS u oblasti obrazovanja i nauke, a da je u tome značajanu i presudnu ulogu imala Akademija nauka i umjetnosti RS.