Osumnjičen za rušenje Dubrovnika
0

Nekoliko stotina Hercegovaca podržalo Vučurevića

SRNA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Nekoliko stotina građana istočne Hercegovine danas je mirnim okupljanjem na centralnom trgu u Trebinju izrazilo protest protiv hapšenja Božidara Vučurevića, te uputilo poziv vlastima Srpske da Vučureviću pruže punu pravnu i zakonsku zaštitu kako bi se u svoju Hercegovinu vratio kao slobodan i častan čovjek.

"Naš Božidar, hercegovački vitez, uhapšen je na graničnom prelazu naše majke Srbije, koju sada moramo nazvati maćehom", rekao je okupljenim građanima Vukota Govedarica, potpredsjednik SDS-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS, te se zapitao "da li možemo da vjerujemo stihovima pjesnika Đorđa Sladoja koji kaže da moramo slaviti majku Srbiju i kad njoj do nas nije".

    	"Božidar nije kao Purda, nema toga koji može kazati da je on kršio običaje ratovanja. Purda je ubio tri srpska zarobljenika, a neka kažu oni koji su zatočili Božidara, cijelo Trebinje i Hercegovinu da se on na bilo kakav sličan način ponašao sa hrvatskim zarobljenicima", rekao je Govedarica.

    	On je izrazio ogorčenje postupkom vlasti u Srbiji i istakao da srpski narod  ne želi  takve  specijalne veze RS i Srbije.  Govedarica je naveo da su potrebne paralelne i specijalne veze da se srpski narod odavde liječi u Srbiji i da se srpska djeca školuju, te da "imamo braću da im se požalimo, a ne da nas tretiraju kao nekog dalekog rođaka sa sela koji im predstavlja ogroman teret i breme".

    	Borivoje Ninković, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Trebinje, istakao je da Vučurević nije zločinac nego pošten i častan čovjek, iskreni patriota koji je branio srpski narod od hrvatske vojske.

    	"Želimo svima jasno da poručimo da Trebinje nije bilo mjesto ratnih zločina i svi koji su se u ovom gradu našli u to vrijeme bez obzira na nacionalnu pripadnost imali su  punu zakonsku zaštitu", rekao je Ninković.

    	Sa skupa je zatraženo da se prestane progon i ponižavanje Srba, dok se drugi ratni zločinci slobodno kreću ovom državom.
    	Građanima se obratio i generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan i predsjednik opštinske Boračke organizacije Nedeljko Mićanović.

    	Na Trgu Slobode okupljeni građani, kojima su se u većem broju pridružili i građani ostalih istočnohercegovačkih opština,  nosili su transparente - "Sloboda Vučureviću", "Tadiću, da li je ovo tvoj zagrljaj", "Stop hapšenju čestitih Srba", "Božidar nije kriv", te druge  poruke podrške svom sugrađaninu.

    	Nakon mirnog okupljanja građani su se razišli, a na protestnom skupu od opštinskog rukovodstva bio je zamjenik načelnika opštine Trebinje Zoran Sorajić. 

Vučurevića su juče uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na Graničnom prelazu Karakaj na osnovu potjernice Hrvatske, koja ga optužuje za granatiranje Dubrovnika 1991. godine. 	Viši sud u Šapcu odredio je Vučureviću ekstradicioni pritvor od 18 dana.