Božidar Vučurević poručuje
0

"Hrvati mi ne mogu suditi, to nije moj sud i ja ne hajem za to"

SRNA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Bivši načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević izjavio je da nije naredio nijedan napad na Dubrovnik i da nijedan civil nije mogao uticati na naređenja JNA.

"Nisam naredio nijedan napad na Dubrovnik i nemam fleka na duši. Nijedan civil nije mogao uticati na naređenja JNA i to Hag zna! Ja sam vršio svoje civilne poslove na koje sam jako ponosan", rekao je Vučurević za "Večernje novosti".

 On je optužnicu koja je protiv njega podignuta u Dubrovniku za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva, ocijenio čistom nebulozom, naglasivši da raspolaže brojnom dokumentacijom koja samo njih može optužiti.

"Ne mogu me ubiti, a suditi mi neće jer to nije moj sud niti hajem za to. Uostalom, nikada nisam bio predsjednik ratnog predsjedništva iako sam po službenoj dužnosti, kao predsjednik SAO Hercegovine, trebalo da budem", rekao je Vučurević. 

On je istakao da ga je Haški tribunal oslobodio svake optužnice, sa čijim istražiocima je razgovarao u dva navrata u Beogradu. "Odazvao sam se na njihov poziv i otišao 'naoružan' sačuvanim dokumentima koje sam im pokazao. Odgovorio sam im na 260 pitanja i nisu našli ništa što me tereti. Istina je da sam spasao hiljade Hrvata i Bošnjaka. Imam za to pisane dokaze", rekao je Vučurević.

"Tužilaštvo BiH, zasad neće komentarisati ništa što se tiče hapšenja u Srbiji Božidara Vučurevića, kojem je određen ekstradicioni pritvor rješenjem istražnog sudije Višeg suda u Šapcu", rekao je "Novostima" portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. 

On je dodao da će se Tužilaštvo narednih dana odrediti prema tom slučaju, "kada budu utvrđeni svi relevantni detalji u vezi sa hapšenjem i zahtjevom Hrvatske za njegovo izručenje".
Vučurević, jedan od osnivača SDS-a, uhapšen je po potjernici Hrvatske na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika. Istražni sudija Višeg suda u Šapcu odredio mu je juče ekstradicioni pritvor od 18 dana.

U optužnici, koju je podiglo dubrovačko Županijsko državno tužilaštvo 2008. godine, navodi se da je Vučurević u septembru 1991. godine, na području opštine Trebinje, naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije.