{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd: Ukinut pritvor Božidaru Vučureviću

F
17.6.2011. u 16:50
0
46
Beograd: Ukinut pritvor Božidaru Vučureviću
0
Beograd: Ukinut pritvor Božidaru Vučureviću
Božidar Vučurević
Ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću danas je odlukom suda u Beogradu ukinut pritvor u kojem je proveo dva i po mjeseca. On je pušten da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicijskog postupka, koji je protiv njega pokrenut po zahtjevu za izručenje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Istražni sudija izrekao je međutim Vučureviću mjeru zabrane napuštanja teritorije Srbije i naložio mu da se svakog ponedjeljka i četvrtka javlja sudu. Vučureviću je oduzeta i važeća i nevažeća putna isprava - lična karta, s obzirom na to da je sud obaviješten od ovlaštenih organa da Vučurević ne posjeduje putnu ispravu - pasoš.

On je upozoren da će mu pritvor ponovo biti određen ukoliko prekrši zabranu suda, ili se u određeno vrijeme ne javi sudu. Sud još nije odlučio o zahtjevima za njegovo izručenje Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer je istražni sudija 26. maja zatražio neophodnu dokumentaciju od Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali do danas dokumentacija nije dostavljena, javio je Tanjug.

Sudija je objema državama ostavio rok od 30 dana za dostavljanje tražene dokumentacije od dana prijema zahtjeva, napominje se u saopćenju.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je sredinom maja odluke Višeg suda u Šapcu o izručenju i produženju pritvora ratnom gradonačelniku Trebinja jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje i naložio da o zahtjevima Hrvatske i Bosne i Hercegovine za izručenje odluči Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kao isključivo nadležan sud.

Poslije te odluke, Vučurević je iz pritvora u Šapcu prebačen u Okružni zatvor u Beogradu iz kog je danas pušten.

Viši sud u Šapcu 21. aprila odlučio je da su ispunjeni uslovi za izručenje Vučurevića i Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Poslije odluke beogradskog suda o zahtjevima za izručenje koje treba da postanu pravosnažne, konačnu odluku će donijeti ministrica pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prijelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedjelju dana kasnije je podnijela zahtjev za njegovo izručenje.

I Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podnio je Konzulatu Srbije u Bosni Hercegovini zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva, koje nije dobio, a Hrvatskoj odnosno BiH bi mogao da bude izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: