Viši sud u Šapcu
0

Zahtjev BiH za izručenje Vučurevića još nije stigao

FENA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Viši sud u Šapcu ni danas nije dobio zahtjev Bosne i Hercegovine za izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića čiji je on državljanin, izjavio je danas Tanjugu portparol tog suda Slobodan Velisavljević.

On je rekao da ne očekuje da zahtjev stigne do kraja radnog dana i pretpostavlja da je zahtjev BiH upućen redovnom poštom, kao što je to bio slučaj s hrvatskom molbom za izručenje Vučurevića, o kojoj još nije odlučeno.

BiH je prošlog četvrtka uputila zahtjev Srbiji za izručenje Vučurevića, dok je Hrvatska to učinila sedmicu ranije.

Prema riječima Velisavljevića, spisi predmeta iz Hrvatske protiv Vučurevića još se nalaze kod istražnog sudije koji prikuplja dokumentaciju neophodnu za odlučivanje.

Pošto dobije i razmotri zahtjev Bosne i Hercegovine, šabački Viši sud će odlučiti da li će dati prednost bosanskom ili hrvatskom zahtjevu za izručenje Vučurevića, koji je stigao u sud 11. aprila.

Vučureviću u petak, 22. aprila, ističe ekstradicijski pritvor od 18 dana, a pošto je to neradni dan krivično vanpretresno vijeće bi o produženju pritvora trebalo odlučiti najkasnije u četvrtak.

Ekstradicijski pritvor može trajati najviše 40 dana, odnosno sud bi Vučureviću mogao produžiti boravak u pritvoru za još 22 dana.

On je uhapšen 4. aprila na graničnom prijelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a Viši sud u Šapcu mu je istog dana u večernjim satima odredio ekstradicijski pritvor od 18 dana, koji ističe u petak, 22. aprila.

Ministarstvo pravde BiH jučer je zatražilo izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Na rješenje o eventualnoj dozvoli izručenja Vučurević će imati pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, a konačnu odluku o molbi Hrvatske donijet će ministrica pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podnio je Konzulatu Srbije u Bosni Hercegovini zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva, koje nije dobio, a Hrvatskoj bi mogao biti izručen u skladu s odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.