{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukinuta odluka o izručenju Vučurevića Hrvatskoj i BiH

F
20.5.2011. u 17:10
0
0
Ukinuta odluka o izručenju Vučurevića Hrvatskoj i BiH
0
Ukinuta odluka o izručenju Vučurevića Hrvatskoj i BiH
Božidar Vučurević
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je odluke Višeg suda u Šapcu o izručenju i produženju pritvora ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje tokom rata, izjavila je danas glasnogovornica suda Mirjana Piljić.
Stav Apelacionog suda je da o molbama Hrvatske i Bosne i Hercegovine za izručenje Vučurevića treba odlučiti Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kao isključivo nadležan sud, napomenula je ona.

Poslije te odluke, Vučurević je iz pritvora u Šapcu prebačen u Okružni zatvor u Beogradu, rekao je Tanjugu sudija Višeg suda u Šapcu Saša Knežević.

Apelacioni sud smatra da, kako se izručenja Vučurevića traže radi vođenja krivičnog postupka za djelo iz grupe krivičnih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, "to je u smislu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine isključivo nadležno Odjeljenje za ratne zločine u Beogradu Višeg suda u Beogradu".

Odluke Višeg suda ukinute su povodom žalbi Vučurevićevih branilaca, a po službenoj dužnosti, objasnila je Piljić.

Viši sud u Šapcu 21. aprila odlučio je da su ispunjeni uvjeti za izručenje Vučurevića i Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i produžio mu ekstradicijski pritvor, koji mu u ističe 8. juna, a narednu odluku o produženju ili ukidanju donijet će Odjeljenje za ratne zločine u Beogradu Višeg suda u Beogradu.

Taj sud će odlučiti i o molbama za izručenje, a pošto njegova rješenja postanu pravosnažna, konačnu odluku će donijeti ministrica pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prijelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedjelju dana kasnije je podnijela zahtjev za njegovo izručenje.

I Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podnio je Konzulatu Srbije u Bosni i Hercegovini zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva koje nije dobio, a Hrvatskoj odnosno BiH bi mogao da bude izručen u skladu s odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: