Regija
0

Hrvatska zatražila Vučurevićevo izručenje

FENA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Srbije izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, optuženog zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika između 1991. i 1995.

"Nakon službene obavijesti o hapšenju Vučurevića prikupili smo potrebnu dokumentaciju i srbijanskim vlastima uputili zahtjev za izručenjem", rekla je za Hinu glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Postupak izručenja, kako je prije rečeno, provest će se po odredbama Evropske konvencije o izručenju i Ugovoru o izručenju između Hrvatske i Srbije.

Protiv Vučurevića je u oktobru 2008. dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika između 1991. i 1995. Kao ratni gradonačelnik Trebinja, tereti se za bombardiranje Dubrovnika tokom agresije na Hrvatsku.

Srbijanska je policija Vučurevića uhapsila u ponedjeljak na prelazu Karakaju, između Zvornika (BiH) i Malog Zvornika (Srbija), po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Hrvatska.

Nakon hapšenja u Srbiji ga je ispitao istražni sudija i zadržao ga u pritvoru.