Šabac
0

Božidaru Vučureviću produžen pritvor

FENA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Viši sud u Šapcu danas je produžio pritvor Božidaru Vučureviću za 60 dana, jer je Krivično vijeće ovog suda utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje i Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Pritvor može trajati do izvršenja odluke o izručenju, saopćila je predsjednica suda ?asna Kovačević.

U saopćenju se naglašava da je za krivična djela zbog kojih su Hrvatska i BiH podnijele zahtjev za izručenje Božidara Vučurevića ima dovoljno dokaza za postojanje sumnje da je učinio navedena krivična djela, odnosno da su ispunjene pretpostavke za izručenje koje su propisane Evropskom konvencijom o izručenju i drugim domaćim i međunarodnim propisima.

Puštanje na slobodu Božidara Vučurevića moglo bi ometati postupak odlučivanja ili provođenja izvršenja odluke o izručenju, saopćeno je iz Višeg suda u Šapcu, protiv čije odluke Vučurević i javni tužilac ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Vučurevića, ratnog načelnika općine Trebinje i jednog od osnivača SDS-a u Hercegovini, prije 17 dana uhapsila je policija Srbije po međunarodnoj potjernici Hrvatske i nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Šapcu.

Njegovo izručenje traže i Hrvatska i BiH, jer se protiv njega vodi istraga u Tužilaštvu BiH, gdje je osumnjičen za krivična djela ratnog zločina na području Trebinja.

Nakon odluke Apelcionog suda, ostaje da se sačeka i odluka srbijanskog ministra pravde.