Srbija
0

Vučurević uložio žalbu na odluku o izručenju

FENA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
U srbijanski prizivni sud u četvrtak su pristigle žalbe branitelja nedavno uhićenog ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića na odluku višeg suda u Šapcu o produljenju pritvora te ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, potvrdila je za Hinu tajnica prizivnog suda Natalija Adžić.

U prizivni sud, po njezinim riječima, stigle su dvije žalbe, od čega se prva odnosi na odluku o produljenju pritvora Vučureviću, a druga na odluku o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH.

Dodala je kako je predmet zaprimljen i dodijeljen na rad sudskom vijeću te da bi se, budući je riječ o pritvorskom predmetu, odluka mogla očekivati "u kratkom roku".

Viši sud u Šapcu odlučio je sredinom travnja da su ispunjeni uvjeti za izručenje Hrvatskoj i BiH Vučurevića, uhićenoga u Srbiji početkom travnja.

Hoće li i kojoj od dviju država biti izručen Vučurević, konačnu će odluku donijeti srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Vučurević, kojemu je ekstradicijski pritvor produljen za dva mjeseca, u međuvremenu je imao pravo podnijeti srbijanskom prizivnom sudu žalbu na odluku suda u Šapcu.

Vučureviću, uhićenom u Srbiji po međunarodnoj tjeralici raspisanoj u Hrvatskoj, istražni sudac višeg suda u Šapcu nakon saslušanja odredio je pritvor.

Prema optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.