Dom naroda PSBiH
0

Neizvjesno hoće li danas biti razmatrana smjena ministara

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas je u nastavku 18. sjednice usvojio Zaključak kojim se traži od Ministarstva sigurnosti BiH da dostavi kompletan izvještaj o stanju kriminaliteta u BiH u 2011. godini, budući da ponuđeni izvještaj ne obuhvata sve aspekte sigurnosti.

Delegati Doma naroda usvojili su Izvještaj Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

U raspravi o ovoj tački dnevnog reda delegat Mehmed Bradarić ukazao je na poteškoće koje ima u radu spomenuta agencija, uz ocjenu da za njen rad još nisu osigurane materijalne i tehničke pretpostavke.

Uz opasku da Agenciju ignoriraju gotovo svi nivoi vlasti, Bradarić je predložio osnivanje zajedničke parlamentarne komisije za antikorupciju.

U okviru rasprave o radu Ureda za razmatranje žalbi konstatirano je da rad ovog ureda ne zadovoljava te je odgođeno izjašnjavanje o izvještaju u vezi s ovom tačkom dnevnog reda.

Po okončanju 18. sjednice, predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović dao je pauzu nakon koje se očekuje održavanje 19. sjednice na kojoj je trebalo da se razmatra Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara sigurnosti i odbrane te zamjenika ministra finansija i trezora BiH.

Međutim, dnevnim redom, koji je u međuvremenu dostavljen, ta tačka nije najavljena, jer na jutrošnjoj sjednici Kolegija nije dobila podršku sva tri njegova člana.

Očekuje se da će na početku sjednice biti razmatrana pitanja u vezi s tom tačkom te eventualno biti inicirana dopuna dnevnog reda.