BiH
51

Nedostaje jedan Bošnjak: Hoće li Vlada Federacije BiH biti ustavna?

Piše: N.N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavom Federacije BiH predviđeno je da u Vladi Federacije BiH sjedi osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina. Ipak, Vlada koju je jučer imenovao predsjednik Federacije BiH zajedno s potpredsjednicima ima samo šest Bošnjaka.

Jučer je predsjednik Federacije BiH zajedno sa svojim potpredsjednicima dao odobrenje na imenovanje Vlade FBiH na čijem čelu će biti Fadil Novalić. Pored Novalića bošnjački ministri bit će Salko Bukvarević, Elvira Ćemalović-Dilberović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Aljoša Čampara i Amir Zukić, a svi oni su prijedlog SDA.

Ustav Federacije BiH predviđa mogućnost da jednu poziciju najbrojnijeg konstitutivnog naroda premijer ustupi Ostalima, što znači da u Vladi Federacije BiH mora biti najmanje sedam ministara Bošnjaka.

Dževad Hodžić (SDA), zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i predsjednik Ustavno-pravne komisije Parlamenta Federacije BiH, kaže za Klix.ba da ova komisija nema informaciju o imenima novih ministara i nacionalnoj strukturi same vlade.

"Mislim da bi trebalo pokušati ispoštovati tu ustavnu odredbu o nacionalnoj zastupljenosti tri konstutivna naroda. S druge strane, pitanje je da li se uvijek i svugdje takva odredba može ispoštovati. Ako bošnjačka strana u ovoj koaliciji prihvata takvu stvar, ne znam šta će se moći uraditi“, kaže Hodžić.

Hodžić naglašava kako je tačno da prema Ustavu Federacije BiH u Vladi mora biti najmanje sedam bošnjačkih ministara, ali da se u ovom slučaju radi o pozitivnoj diskriminaciji.

"Riječ je o tome da ona strana koja je pobjednička na izborima ustupa te svoje pozicije drugim konstitutivnim narodima i Ostalima i vrši neku vrstu pozitivne diskriminacije te mi mislimo da je to na neki način dobro. Mi ćemo definitivno ići s ovim prijedlogom Vlade, a svakome je ostavljena mogućnost da podnese apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH“, kaže Hodžić.