BiH
286

Reuf Bajrović se izjasnio kao Bošnjak, ostaje problem neustavnog broja Srba

Piše: J. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH jučer je otkazana nakon što je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović povukao svoju saglasnost o imenovanju Vlade Federacije BiH.

Prva pretpostavka koja se jučer pojavila jeste da će u Vladi Federacije BiH nedostajati jedan Bošnjak. No, kako je za Klix.ba potvrdio Safet Kešo, predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta Federacije BiH, među kandidatima ima sedam Bošnjaka, što je ustavni minimum.

Naime, šest Bošnjaka predložila je SDA, a sedmog DF. Radi se o novom ministru energetike, rudarstva i industrije Reufu Bajroviću.

Trenutno ostaje da se riješi problem neustavnog broja Srba. Mandatar za sastav Vlade Fadil Novalić jučer je izjavio da bi se problem mogao riješiti ukoliko se kandidat DF-a Aleksandar Remetić ne izjasni kao Srbin.

Međutim, Centralna izborna komisija (CIK) do sada nije dozvoljavala promjenu nacionalnog izjašnjavanja za osobe koje su u pethodnom mandatnom periodu konzumirale ovo pravo.

Ta odluka CIK-a potvrđena je i presudama Suda BiH i Ustavnog suda BiH u slučaju žalbe Nermina Bjelaka, Harisa Plehe i Rasima Smajića, nakon što je CIK onemogućio promjenu nacionalnog izjašnjavanja.

Safet Kešo nije mogao potvrditi da li se Aleksandar Remetić u prethodnom mandatnom periodu nacionalno izjašnjavao. Kešo kaže kako su sada na potezu predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, te da Komisija za izbor i imenovanje trenutno nema zakazanu sjednicu.

Sve bi se ponovo moglo vratiti u fazu mučnih pregovora jer trenutno postoji spor u vezi s tim ko uopće treba imenovati ministra iz reda Ostalih, HDZ BiH ili DF.