{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manjak Bošnjaka i višak Srba: Šta se dešava s imenovanjem Vlade FBiH?

19.3.2015. u 16:55
174
57
Manjak Bošnjaka i višak Srba: Šta se dešava s imenovanjem Vlade FBiH?
174
Manjak Bošnjaka i višak Srba: Šta se dešava s imenovanjem Vlade FBiH?
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Prema Amandmanima na Ustav Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik, a nakon odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda na svim dijelovima BiH, definirana je minimalna zastupljenost u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u prijelaznom periodu do potpune provedbe Aneksa 7.
Amandman XLIV doslovno glasi: "Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (premijer/ predsjednik Vlade i šesnaest ministara) sastoji se od osam ministara iz reda bošnjačkog, pet ministara iz reda hrvatskog i tri ministra iz reda srpskog naroda. Jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer/predsjednik Vlade iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda. Vlada ima i premijera/predsjednika Vlade koji ima dva zamjenika, iz različitih konstitutivnih naroda, koji se biraju iz reda ministara“.

Trenutno, situacija je sljedeća - SDA je predložila šest Bošnjaka, DF tri Srbina te Reufa Bajrovića, koji se, koliko je dosad poznato, izjašnjava kao Bosanac, odnosno Ostali. HDZ BiH je predložio pet Hrvata a šesti prijedlog HDZ-a BiH jeste Zora Dujmović koja se izjašnjava kao Srpkinja.

Propust je uočen tek nakon što je Vladu Federacije BiH imenovao predsjednik Federacije BiH zajedno s potpredsjednicima. Upravo iz tih razloga je i odgođena za danas zakazana sjednica Parlamenta Federacije BiH na kojoj je trebalo biti potvrđeno imenovanje vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: