BiH
174

Manjak Bošnjaka i višak Srba: Šta se dešava s imenovanjem Vlade FBiH?

Piše: N.N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Prema Amandmanima na Ustav Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik, a nakon odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda na svim dijelovima BiH, definirana je minimalna zastupljenost u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u prijelaznom periodu do potpune provedbe Aneksa 7.

Amandman XLIV doslovno glasi: "Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (premijer/ predsjednik Vlade i šesnaest ministara) sastoji se od osam ministara iz reda bošnjačkog, pet ministara iz reda hrvatskog i tri ministra iz reda srpskog naroda. Jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer/predsjednik Vlade iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda. Vlada ima i premijera/predsjednika Vlade koji ima dva zamjenika, iz različitih konstitutivnih naroda, koji se biraju iz reda ministara“.

Trenutno, situacija je sljedeća - SDA je predložila šest Bošnjaka, DF tri Srbina te Reufa Bajrovića, koji se, koliko je dosad poznato, izjašnjava kao Bosanac, odnosno Ostali. HDZ BiH je predložio pet Hrvata a šesti prijedlog HDZ-a BiH jeste Zora Dujmović koja se izjašnjava kao Srpkinja.

Propust je uočen tek nakon što je Vladu Federacije BiH imenovao predsjednik Federacije BiH zajedno s potpredsjednicima. Upravo iz tih razloga je i odgođena za danas zakazana sjednica Parlamenta Federacije BiH na kojoj je trebalo biti potvrđeno imenovanje vlade.