Stefan Fule
0

"Neće biti novih uslova za liberalizaciju viznog režima"

SRNA
Komesar za proširenje EU Stefan Fule istakao je danas da za liberalizaciju viznog režima BiH neće biti nikakvih novih uslova EU, osim onih koji su naznačeni u "mapi puta".

On je naglasio da će Evropska komisija analizirati izvještaje ekspertskih timova, te na osnovu ispunjenih uslova iz "mape puta" uputiti preporuku Vijeću Evrope i Evropskom parlamentu koji su nadležni za donošenje konačne odluke o ukidanju viza.

Fule se danas u Briselu sastao sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem koji ga je informisao o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa liberalizacijom viznog režima, naglašavajući da je BiH finalizirala obaveze iz "mape puta".

Alkalaj i Fule su razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, aplikaciji BiH za članstvo u EU, regionalnoj saradnji i napretku BiH ka Uniji, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Razgovarano je i o podnošenju aplikacije BiH za članstvo u EU, te obavezama koje iz toga proističu, te značaju tog čina za dinamiziranje reformskog procesa u BiH.

Fule je ocijenio da je značajno aktivno učešće BiH u procesu regionalne saradnje i pozdravio aktivnosti u tom pravcu.