{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Uvažiti napore BiH u ispunjavanju uvjeta za viznu liberalizaciju"

F
15.3.2010. u 19:43
0
7
"Uvažiti napore BiH u ispunjavanju uvjeta za viznu liberalizaciju"
0
"Uvažiti napore BiH u ispunjavanju uvjeta za viznu liberalizaciju"
Jelko Kacin
Poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin (ALDE, LDS) uputio je danas dopis visokoj predstavnici vanjskih poslova EU Catherine Ashton i komesaru za proširenje Stefanu Fueleu u kojem se navodi da je potrebno uvažiti napore koje je BiH uložila u zadovoljavanje uvjeta za liberalizaciju viznog režima, saopćeno je iz Kacinovog ureda.
Kacin u dopisu ističe da je BiH imenovanjem novog direktora za Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH ispunila i posljednji tehnički uvjet iz Mape puta.

U dopisu se također navodi da Kacin pozdravlja odluku Evropske komisije kojom se potvrđuje da iskustva priliva azilanata iz Srbije i Makedonije u pojedine zemlje EU, nakon ukidanja viznog režima za navedene države, neće i ne smije ugroziti poziciju BiH.

Pozivajući se na tačku dvanaest iz Zajedničke izjave predsjedavajućeg delagacije, usvojene na dvanaestoj interparlamentarnoj sjednici između članova Evropskog parlamenta i članova Parlamentarne skupštine BiH, održanoj u februaru 2010. u Sarajevu, Kacin poziva Komisiju da predstavi pravni prijedlog za liberalizaciju viznog režima u prvoj polovini proljeća.

Kacin ujedno želi naglasiti da napori koji su uloženi u ispunjavanje uvjeta za liberalizaciju viznog režima pokazuju značajan napredak u BiH, ali da je to samo jedan u nizu koraka koji BiH treba ispuniti kako bi BiH stekla puno članstvo u Uniji.

Ukidanje viza predstavlja podsticaj za BiH da nastavi aktivno raditi na ispunjavanju uvjeta za pridruženje EU i provođenju neophodnih reformi. Nakon ispunjavanja uvjeta iz Mape puta, BiH nipošto ne bi trebala uzeti "godišnji odmor", kaže se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: