Komentari (109)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
kakav je sistem i kakvi su im roditelji..d.jeca su još i dobra!
@Skinhead1488 kakvo Kosovo, to samo Srbi još uče
@Skinhead1488 A kolko cinezi uce cineski godinama i mi se jos nesto bunimo a pametniji od nas sviju ne kazu dzaba amelikanci za cineze da su smart a cinezi kazu " Beauty is the wisdom of women. Wisdom is the beauty of men." cjinese saying 学如登山。 – Xuá rú dēng shān. – Studying is like climbing a mountain.
kao uzoran student na UNSA, mogu reći da smo mi u poređenju sa Bečkim univerzitetima nigdje. radi se o tehničkim fakultetima, znanje nam je 0
kao student na TU Wien, mogu reci da si potpuno u pravu, a da budem iskren bio sam misljenja, naivno, da smo bolji od njih, mogu reci za slucajeve koje znam, primjera radi, ucenici sa HTU (dakle njihova elektrotehnicka srednja) koji upisu fakultet elektrotehnike, daleko se bolje snalaze nego neko ko je zavrsio gimnaziju ili elektrotehnicku srednju u bosni, ne samo to nego se zapitam, kako li su stigli sve to u samo 4 godine na osnovu informacija od njih sta su sve radili u srednjoj.
@jojomojo nebih isao tako daleko da je to ravno "Harakiriju", ima dosta matematike, tu smo relativno stabilni, ono sto nama fali je prakse, tu salazem sa tobom u smislu predznanja, mada sve se moze uz dosta truda, profesori su ti skoro non stop na raspolaganju.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Ko puni glavu ovima na slici? Jadna majko.. Obrazovni sistem nam je na nivou Kongo, Niger, Čad, Togo. Pa završe se srednje, niko bolan pojma nema..
druže i ja sam na tuwien javi se ako hoćeš, mozemo olakšati studiranje jedan drugom :D [email protected] btv, što se tiče znanja općenito naših škola i univerziteta 0 smo u odnosu na zapad, jer se u principu ne fokusiramo na šta treba, nego se planovi prave prema dostupnim profesorima, pa samo nek se ispuni potrebni broj ECTS kredita.
Muce djecu da uce stotine datuma, i nevazne stvari koje nisu dio opsteg znanja, a ne nesto korisno i prakticno (npr iz informatike smo ucili o abakusu, binarne, heksadecimalne brojeve i zadatke kao da naucimo racunati u tim sistemima umjesto nesto prakticno, npr kako sastaviti racunar, dignuti sistem, inst. drajvere, word, photoshop, video, audio editovanje isl. A i ono sto smo naucili vrijedno vecina ne zna primjeniti. Kao sto je geometrija, proporcije isl
Ne zna se šta će biti teže reformisati, obrazovanje ili zdravstvo u BiH. Ako uopšte bude moguće.
Ne znam koliko je BIH naslijedila od Jugoslavije obrazovni sistem,samo mogu reci da sam u 2. raz.srednje imao 16 predmeta.Moj sin ovamo na zapadu je imao 8,ali..4 u jednom semestru pa 4 sasvim druga predmeta u 2. semestru. Sad ide na fakultet i ima 4 predmeta. Izbacite neke predmete,neke treba objediniti, npr kao hemiju i fiziku. Ne uciti djecu nerelevantne predmete a jos gore ocjenjivati ih iz istih ili nedo Bog obarati na godinu
'ta će oni našu đecu testirati kad u naske dijeca sve znaju!!!
Po znanju smo nigdje, po šupljoj smo broj 1. :/
ma boli nas neka stvar za PISU dok god imamo nase fenomenalne SDA ucace kao sto su bilmez Tarik Dautovic te onaj MUHA isprani SDA punoglavac sto uvijek palomudi po svakom clanku na Klixu o istrajnosti i ugrozenosti bosnjaka...
Mozemo srat i pricat al prakse nema a to je temelj.
upravo tako..mozes imati obrazovanje sa najboljeg univerziteta, al' bez prakse ostaje samo suha teorija i nista od toga..
cuj gdje su.. nidje xd
nekad prije rata obrazovni sistem je bio puno bolji i temeljitiji od ovog današnjeg, primjera radi, današnji gimnaijalci se ni po čemu ne mogu nositi sa prijeratnim
prošle godine su to u Hr radili. Rezultati su bili odron. I ovdje će
Ocekujem na kraju mjesto blizu Makedonije i Kosova. Iznenadjene ce vec biti ukoliko budemo blizu CG. Pored loseg obrazovanja postoji i nezainteresovanost ucenika da uce van skolskog sistema te za svaku tematiku stvore tunelski pogled tj. iskljucivo kako pise, a ne da inoviraju i sami dodatno istrazuju te stvaraju licni pogled na stvari i odbace razmisljanje u kalupu drustva. Nas sistem stvori kalup i odane radnike no lose poduzetnike i neinovativne radnike tj. evo ti masina i radi za njom 40 g.
Iz škole se najmanje nauči, a iz života i životnih iskustava i savjeta najviše. Ko se osloni na isključivo debilnu školu, debilnu prosvjetu, debilni sistem i debilne nastavnike/profesore (čast izuzetcima), nema od njega qurca. Ovo govorim iz ličnog iskustva. Koristite svoj mozak, savjetujte se, usavršavajte. Zavisite sami od sebe, nekada ni roditelje ne treba sve poslušati i upijati od njih.
Upišite školu koju volite, završite, usavršavajte znanje mimo škole jer u njoj skoro ništa neće naučiti. Kasnije, posao, lijepa i pametna djevojka, ženidba, djeca itd. Znam da vam ovo zvuči science-fiction, kao i meni, ali budite unikat.