Apel medicinskih radnika
1

Ne nasjedajte na priče protiv vakcinacije, ona je najefikasnije rješenje

Klix.ba
Jelena Ravlija, Željko Ler i Nada Koluder-Ćimić
Jelena Ravlija, Željko Ler i Nada Koluder-Ćimić
"Influenca odnosno gripa je akutno zarazno virusno oboljenje respiratornog trakta prouzrokovano influenca virusom. Gripa može izazvati blažu ili ozbiljniju kliničku sliku, a kod osoba sa oslabljenom otpornošću, hroničnim oboljenjima te posebno kod starijih osoba može izazvati i teže posljedice, što uključuje i smrtnost. S obzirom da sezona gripe počinje u oktobru danas je i zvanično pokrenuta Javna kampanja sa ciljem skretanja pažnje na potrebu prevencije gripe", kazao je danas prim. dr. Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

"Imunizacija, odnosno vakcinacija do sada se pokazala kao najefikasnija mjera prevencije gripe, bez premca", kazala je na konferenciji za medije prim. dr. sci Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, koja je dodala da se svake godine razvija cjepivo koje je prilagođeno virusu a koji je aktuelan tokom svake nove sezone gripe, čime se između ostalog spriječava mogućnost epidemije. Zaštita nakon cijepljenja traje šest mjeseci i vakcina nije 100% efikasna. Ali, za odrasle zdrave osobe efikasnost vakcine, odnosno sprečavanje oboljenja iznosi više od 80% a za starije osobe više od 60%, pri čemu vakcinisane osobe koje obole od gripe osjećaju posljedice u dosta manjem obimu u odnosu na obim u kojem ih osjećaju nevakcinisane osobe.

Šefica Infektivne klinike u Sarajevu prof. dr. Nada Koluder-Ćimić iskoristila je priliku da apeluje na javnost da se ne podliježe strahu i neosnovanim tvrdnjama protiv vakcinacije jer je zaštita koju pruža vakcinacija nezamjenjiva.

"Trudnice koje u drugom i trećem tromjesečju trudnoće obole od gripe mogu osjetiti teške pa čak i fatalne posljedice po svoj organizam, što će spriječiti vakcinacijom, pri čemu će istovremeno zaštiti i svoje dijete i kao fetus i u periodu od trenutka rođenja do šest mjeseci starosti, što je period kada dijete ne smije primati vakcinu", kazala je Koluder-Ćimić.

Slično važi i za osobe starije dobi, osobe oboljele od HIV-a kao i za osobe kojima je izvršena transplantacija jer gripa ukoliko se prevenira može urokovati i fatalne ishode, dodala je dr. Koluder-Ćimić i pozvala građane da ozbiljno shvate pozive za vakcinaciju, što se posebno odnosi na osobe sa hroničnim oboljenjima, osobe starije od 65 godina, zdravstvene radnike i sve koji žele izbjeći gripu.

Veliki broj oboljelih od gripe osim medicinskog, može imati veliki ekonomski značaj i posljedice u vidu izostanaka sa posla, gubitka produktivnosti, pritiska na zdravstveni sistem i slično. Stoga se kao najbolji način zaštite od gripe, za društvo u cjelini, preporučuje redovna vakcinacija svake godine.