Sezona gripe
0

Epidemiolozi preporučuju vakcinaciju

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sa dolaskom novembra i hladnih dana započela je sezona gripe koja će potrajati sve do marta naredne godine. Tokom pomenutog perioda sve više vremena provodi se u zatvorenim i lošije provjetrenim prostorima što znatno povećava mogućnost oboljenja od ove zarazne bolesti pa odatle i povećan broj oboljelih.

U konačnici pored zdravstvenih, značajne su i ekonomske posljedice koje gripa tokom svake sezone ostavi na društvo u cjelini. Stručnjaci preporučuju povećane mjere opreza, poput pojačane lične i kolektivne higijene, izbjegavanja kontakta sa oboljelim i mjesta većih okupljanja, kao i konzumaciju zdrave hrane.

Međutim, kada se sve uzme u obzir epidemiolozi kao medicinski najefikasniji i ekonomski najisplativiji oblik prevencije preporučuju vakcinaciju, koja sa vrlo visokim procentom uspješnosti spriječava oboljenje. Na raspolaganju su nam visoko efikasne vakcine protiv gripe, čijom primjenom osim postizanja individualne zaštite, smanjujemo mogućnost prijenosa bolesti na one koji nas okružuju (stvaranjem kolektivnog imuniteta).

Praćena tim preporukama u Bosni i Hercegovini je pokrenuta javna kampanja protiv gripe pod nazivom "Vakcinacija protiv gripe, normalna stvar" koja se održava u periodu od 15. 10.-15. 12. 2012. godine . Cilj Kampanje je promociija vakcinacija kao sastavnog dijela brige o zdravlju te stvaranje svijesti javnosti o neophodnosti vakcinacije, kao prevencije u borbi protiv gripe, a sve u cilju unaprijeđenja javnog zdravstva u BiH.

Kampanju podržava Zavod za javno zdravstvo FBiH te Institut za javno zdravstvo RS kao i vodeći bh. stručnjaci: Prim. dr. Jelena Ravlija, Prof. dr. Nada Koluder-Ćimić, dr. Nina Rodić Vukmir i Doc.dr.. Janja Bojanić, koji su jednoglasni u pozivu građanima, a posebno rizičnim grupama, da se vakcinišu i na taj način zaštite od gripe.

Tokom trajanja kampanje građani će širom BiH imati priliku da lično, na info pultevima, dobiju sve potrebne informacije o gripi i kako se zaštititi od gripe. Info pultovi biće postavljeni u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Grudama, Livnu, Mostaru, Sarajevu, Stocu, Trebinju, Tuzli, Vitezu i Zenici.