|

Vrijeme je sezonske gripe, vakcinacija još traje

Vrijeme je sezonske gripe, vakcinacija još traje
0
F
FENA
27.12.2012. u 11:24
0
komentara
0

dijeljenja
Vrijeme je sezonske gripe, vakcinacija još traje
Vakcinacija protiv sezonske gripe traje i dalje. Neće biti kasno da se to uradi i čitav naredni mjesec, kazala je FENI federalna epidemiologinja Jelena Ravlija.
Ona kaže da je u FBiH registrirano nešto više akutnih respiratornih infekcija praćenih povišenom tjelesnom temperaturom, ali da se ništa posebno i iznenađujuće ne dešava.

"Ništa iznenađujućeg dosad nema. Jeste vrijeme sezonske gripe, a većina država prijavljuje nisku aktivnost. Veći broj oboljelih mogao bi se očekivati u periodu nakon praznika. Sezona gripe ima najveći trend u prvom odnosno drugom mjesecu u godini", kaže dr. Ravlija.

Prema podacima iz Kantona Sarajevo, ove godine nabavljeno je 14.500 doza vakcina protiv sezonske gripe, a dosad je vakcinisano oko 12.000 osoba.

Glasnogovornik Doma zdravlja KS Arman Šarkić kaže da se prosječno dnevno potroši oko stotinu doza tih vakcina što je nešto sporija dinamika u odnosu na ranije godine.

Stručnjaci navode da je najučinkovitija i najbolja mjera zaštite od sezonske gripe vakcinacija, koja se prvenstveno preporučuje hroničnim bolesnicima i starijim osobama.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.