Projekt u Tuzlanskom kantonu
53

FOTO / "Ne droga, ne bez kondoma"

Piše: D. Brkić
Udruženje roditelja djece ovisnika o drogama HO Nada Tuzla krajem oktobra završava veliki projekt "Smanjenje ugroženosti intravenskih korisnika droga od HIV/AIDS-a u Tuzlanskom kantonu".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Projektom koji finansira Globalni fond za borbu protiv AlDS-a, tuberkuloze i malarije, a čiji je primarni primalac za BiH UNDP, ostvareni cu zacrtani ciljevi.

"Tokom realizacije terenskih aktivnosti u svih 13 općina Tuzlanskog kantona te terapijskog rada, uspjeli smo ostvariti direktni kontakt sa više od 200 korisnika narkotičkih sredstava, od kojih je veliki broj intravenskih. Svako od njih je dobio osnovne informacije o HIV/AIDS-u, mogućnostima testiranja i liječenja i naravno kontakte gdje se mogu obratiti za pomoć", rekao nam je Nedim Ćudić, koordinator ovog projekta.

Kontakt sa intravenskim korisnicima droga, osim preko terenskih aktivnosti, uspostavljen je i kroz grupni i terapijski rad, koji je realizovan u saradnji sa Klinikom za psihijatriju UKC-a Tuzla. Kroz 12 radionica prošlo je desetine ovisnika i članova njihovih porodica, koji su educirani o bolesti i načinu liječenja, ali i načinu djelovanja na širu društvenu zajednicu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U sklopu projekta urađen je kvalitetan komunikacijski materijal pod parolom "Ne droga, ne bez kondoma" koji uključuje edukativne letke, plakate i majice, a štampan je i istoimeni tematski strip autora Admira Delića, koji je dobio mnoge pohvale od onih koji su ga vidjeli.

Za predstavnike nevladinog sektora, obrazovnih institucija i medija, tokom projekta će biti organizovne tri trening radionice o temi "HIV/AIDS, razumijevanje podataka i informacija".

"Izuzetno je važno da pokušamo djelovati na naše društvo koje jednako stigmatizira i ovisnike i HIV pozitivne osobe. Kroz naše treninge i radionice će proći 75 osoba sa područja Tuzlanskog kantona, koje će kroz svoj rad u profesiji edukovati i svoju zajednicu, kako se pravilno odnositi prema HIV/AIDS-u kao opakom virusu i bolesti te prema osbobama koje su boljele", rekla nam je Nermina Hrvić, predsjednica HO Nada i edukatorica.