Svjetski dan borbe protiv HIV-a
15

Od 1986. u BiH registrirano 196 slučajeva HIV-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Globalni izvještaj UNAIDS-a za 2012. godinu, objavljen povodom obilježavanja 1. decembra, svjetskog dana borbe protiv HIV-a, ukazuje na smanjenje novih HIV-infekcija u iznosu od 50 posto u najmanje 25 država svijeta

Samo u posljednje dvije godine je uočeno povećanje od 60 posto osoba uključenih u antiretroviralnu terapiju koja spašava živote.

Nažalost, Istočna Evropa je jedna od rijetkih regija u kojoj je registrirano povećanje stope HIV prevalence, novih HIV-infekcija, kao i smrtnih slučajeva uzrokovanih AIDS-om. U Bosni i Hercegovini je od 1986. do početka 2012. godine registrirano 196 slučajeva HIV-infekcija.

Registrirana podjela prema načinu prenosa HIV-a je slijedeća: heteroseksualni 56 posto MSM/biseksualni 22 posto i injekciono korištenje narkotika 11 posto.

Od navedenih 196 HIV slučajeva, do kraja 2011. godine 116 osoba je razvilo AIDS.

U zadnjoj deceniji kada je uvedena visoko aktivna anitretroviralna terapija u BiH broj oboljelih od AIDS-a se stabilizovao, dok je broj novootkrivenih slučajeva infekcije u porastu. Milenijski razvojni cilj za HIV i AIDS je jasan: zaustaviti epidemiju na globalnom nivou do 2015. godine.

"Kako se približavamo ostvarivanju Milenijskih razvojnih ciljeva i ciljeva navedenih u Političkoj deklaraciji UN-a o HIV-u i AIDS-u. Pred nama su tri godine intenzivnog rada u cilju eliminacije novih HIV infekcija. Na globalnom nivou, antiretroviralna terapija je potrebna za sedam miliona osoba, te moramo povećati napore kako bi ovim ljudima pružili osnovne HIV usluge. Imamo tri godine da eliminišemo nove HIV infekcije među djecom", saopćeno je iz Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj.

Ključne populacije, tj. injekcioni korisnici narkotika, muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, seksualne radnice, te ostale osobe koje su izložene povišenom riziku i osobe koje žive s HIV-om nastavljaju biti izloženi stigmatizaciji i diskriminaciji.

Zajednički UN Tim za HIV i AIDS u Bosni i Hercegovini (UNHCR, UNICEF, WFP, UNDP, UNFPA, UNODC, UN Women, ILO, UNESCO, WHO i World Bank i Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj u BiH rade na zagovaranju poboljšanja položaja osoba oboljelih od HIV i AIDS, te pozivaju institucije i javnost na poštivanje prava osoba koje žive sa HIV-om u BiH.

Smanjenje novih HIV infekcija, diskriminacije i smrtnih slučajeva uzrokovanim AIDS-om moguće je postići do 2015. godine.

Objavljeni rezultati izvještaja pokazuju da momentum naše zajedničke političke volje može nadjačati i najveće prepreke.

Povodom obilježavanja 1. decembra, 2012, obavežimo se da ćemo pojačati napore i nastaviti putem ohrabrujućih postignuća kako bi ostavili HIV i AIDS na stranicama historije.

Zajednički UN Tim za HIV i AIDS nastavlja da pruža podršku civilnom sektoru u BiH, Ministarstvu civilnih poslova, kao i entitetskim ministarstvima zdravlja i institutima za javno zdravlje u uspješnoj implementaciji projekata Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, stoji u saopćenju Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj.