{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Tuzlacima dijeljeni kondomi i promotivni materijal

30.11.2012. u 15:55
1
7
Tuzlacima dijeljeni kondomi i promotivni materijal
1
Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Udruženje studenata Medicinskog fakulteta i Udruženje Zemlja djece danas su na tuzlanskom korzu obilježili Međunarodni dan borbe protv HIV/AIDS-a.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Zainteresovanim građanima, aktivisti pomenutih organizacija su dijelili kondome i promotivni materijal, a kroz razgovor su prenosili poruke koje trebaju doprinijeti destigmatizaciji i smanjenju diskriminacije prema osobama koje su zaražene ovim opakim virusom.

"Akcenat je stavljen na mlađu populaciju, a sve s ciljem prevencije i edukacije. Naši građani nisu dovoljno upoznati o virusu HIV-a. Naša sredina je uprkos tranziciji još uvijek konzervativna i priča o ovoj zaraznoj bolesti je tabu tema. Zbog toga želimo ovu temu približiti građanima kako bi se što više edukovali", izjavio je Emir Bećirović, predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Posljednji statistički podaci govore kako je broj zyraženih HIV-om u Bosni i Hercegovini smanjen u odnosu na ranije godine. U UKC-u Tuzla još od 1997. godine radi Savjetovalište za HIV/AIDS, a godišnje se testira oko 1.000 osoba. Savjetovalište radi od 8 do 14 sati svaki radni dan, a testiranje je anonimno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: